October 19, 2024
Економіка

Україна гармонізувала порядок проведення інспекцій насіння і садивного матеріалу з європейськими стандартами

Чер 27, 2023

Київ. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів України адаптував до європейських стандартів порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Як повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства, відповідні нововведення закріплені згідно з урядовою постановою №637 “Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал”, підготовленою профільним міністерством.

Постанову розроблено у виконання євроінтеграційних зобов’язань України щодо удосконалення процедури оцінки відповідності насіння і садивного матеріалу під час визначення їхніх сортових якостей. Зокрема, спрощено умови ведення насінництва та розсадництва і реалізується конкурентна політика під час польового оцінювання як складової процедури сертифікації, йдеться в повідомленні.

Згідно з постановою, агропідприємцям дозволяється укладати договори про надання послуг польового оцінювання насіннєвих посівів або насаджень безпосередньо із незалежним (приватним) аудитором (агрономом-інспектором) без залучення державного органу з сертифікації.

Законодавчо закріплюється вимога до аудитора дотримуватися конфіденційності інформації, яку він отримує під час виконання робіт, незалежно від комерційних та інших інтересів суб’єкта насінництва та розсадника.

За аудитором закріплюється персональна відповідальність за достовірність відомостей, внесених до виданих актів польового оцінювання та актів бракування насіннєвих посівів і насаджень багаторічних рослин.

Реалізація постанови сприятиме встановленню чіткого та прозорого механізму процедури сертифікації насіння і садивного матеріалу, впевнені в Мінагрополітики.

Джерело: https://minagro.gov.ua/news/uryad-uhvaliv-postanovu-yaka-sproshchuye-sertifikaciyu-nasinnya