October 22, 2024

Нафта продовжує дорожчати, Brent біля $88 за барель

Жов 9, 2023

Київ. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на нафту продовжують зростати ввечері в понеділок на тлі ескалації палестино-ізраїльського конфлікту.

Грудневі ф’ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures до 18:13 кч подорожчали на $3,37 (3,98%) – до $87,95 за барель.

Котирування листопадових ф’ючерсів на WTI на торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) до зазначеного часу зросли на $3,46 (4,18%) – до $86,25 за барель.

Члени Ради безпеки Ізраїлю проголосували за оголошення про те, що країна перебуває у стані війни, повідомила напередодні The Times of Israel із посиланням на уряд.

У ніч на неділю влада ухвалила рішення про застосування “пункту 40” основного закону країни. На практиці це дає можливість здійснювати “масштабні військові операції”, пояснює газета.

У суботу із сектора Гази було завдано ракетних ударів по південних і центральних районах Ізраїлю. Десятки палестинських бойовиків проникли на територію єврейської держави. У свою чергу армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції “Залізні мечі” у зв’язку з масштабними атаками ХАМАС.

За словами менеджера відділу світових досліджень та аналітики Schneider Electric Роббі Фрейзера, конфлікт не має безпосереднього впливу на пропозицію і попит на нафтовому ринку.

“Видобуток нафти в Ізраїлі та секторі Газа – на контрольованій ХАМАС палестинській території – фактично дорівнює нулю, – наводить його слова MarketWatch. – Попит на нафтопродукти в регіоні, що перебуває в безпосередній близькості, недостатній для того, щоб стався зсув світової ринкової кон’юнктури”.

Фрейзер пов’язує ралі на ринку з більш загальними ризиками, зумовленими зростанням напруженості, особливо на тлі повідомлень The Wall Street Journal про те, що нинішні дії ХАМАС проти Ізраїлю були сплановані за сприяння Ірану.

Якщо участь Тегерана підтвердиться, США можуть посилити санкції щодо іранського нафтового сектора, що призведе до падіння експорту пального з країни.