October 21, 2024

Україна почала попередні консультації з утримувачами євробондів про реструктуризацію та нове фінансування – ЗМІ

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна з’ясовує у великих інвесторів плани реструктуризації боргу за єврооблігаціями на $20 млрд і можливості залучення нового фінансування, повідомляє агентство Reuters із посиланням на трьох осіб, обізнаних з ходом обговорень.

За їхніми словами, останніми тижнями взаємодія активізувалася на чолі з державним уповноваженим із питань боргу Юрієм Буцою, який хотів отримати зворотний зв’язок від інвесторів.

У межах 4-річної програми розширеного фінансування EFF МВФ передбачалося, що Україна почне переговори з утримувачами єврооблігацій на початку 2024 року, щоб завершити реструктуризацію до серпня, коли спливає термін узгодженого раніше мораторію на виплати. Однак побоювання, що міжнародна підтримка України може слабшати, а також мало ознак того, що війна близька до затишшя, надали нового імпульсу переговорам щодо боргів, повідомили джерела агентства.

Буца провів багато прямих зустрічей із кредиторами, повідомило Reuters на умовах анонімності одне джерело, додавши, що мета України полягає в тому, щоб якомога раніше вийти на ринки і допомогти поліпшити доступ до фінансування.

Переговори мають неофіційний характер, і власникам облігацій ще належить сформувати комітет кредиторів, додали джерела, тоді як Мінфін України заявив, що надасть коментарі пізніше.

Очікується, що в рамках реструктуризації боргу Україна випустить нові облігації наявним утримувачам, але, з огляду на ризик країни, яка перебуває в стані війни, інвестори заявили, що для згоди на операцію вони віддали б перевагу певній формі гарантії або підтримки з боку партнерів України, ідеться в матеріалі.

Однак, на думку одного з джерел, Україні може виявитися важко домовитися про такі гарантії, з огляду на те, скільки коштів міжнародні партнери вже спрямували в країну.

За словами джерел, окрім випуску облігацій у рамках реструктуризації боргу Україна також повідомила інвесторам, що розглядає варіанти залучення нового додаткового фінансування. Очікування гарантій з боку інвесторів може призвести до обговорення варіанту випуску паперів, подібних до облігацій Брейді, випущених країнами Латинської Америки наприкінці 1980-х років і забезпечених казначейськими облігаціями США.

Джерело: https://www.reuters.com/markets/europe/ukraine-sounds-out-bondholders-debt-restructuring-new-financing-sources-2023-10-09/