October 21, 2024

Американський сенатор закликав знищити нафтову інфраструктуру Ірану, якщо палестино-ізраїльський конфлікт загостриться

Жов 10, 2023

Вашингтон. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський сенатор Ліндсі Грем вважає, що США мають попередити Іран про можливе знищення його нафтової інфраструктури, якщо палестинсько-ізраїльський конфлікт продовжить загострюватися.

“Якщо відбудеться ескалація цього конфлікту, якщо почнуть вбивати заручників, якщо “Хезболла” на півночі нападе на Ізраїль великими силами, ми маємо сказати аятоллі (верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї, – ІФ-У), що ми знищимо їхні нафтопереробні заводи та їхню нафтову інфраструктуру”, – сказав Грем у понеділок в інтерв’ю телеканалу NewsNation, що належить виданню The Hill.

“Ми виведемо вас із бізнесу. Без грошей, що надходять з Ірану, і зброї, що надходить від іранців, ХАМАС буде нічим. “Хезболла” стане нічим”, – сказав сенатор.

Нинішній конфлікт він назвав “ізраїльським 11 вересня” і сказав, що в зазначеному ним випадку США та Ізраїль мають “спільною атакою на іранську нафтову інфраструктуру вивести її з бізнесу”.

Водночас представник Білого дому Джон Кірбі підтвердив, що у Вашингтона, як і раніше, немає доказів того, що Іран був безпосередньо залучений до планування або здійснення нападів ХАМАС на Ізраїль.

Він заявив журналістам на брифінгу, що не може підтвердити дані статті The Wall Street Journal, в якій неназвані члени ХАМАС стверджують, що атаку на Ізраїль вони планували спільно з іранськими представниками.

У публікації, зокрема, йдеться про те, що наприкінці вересня “іранські офіційні особи під час зустрічі між ними і ХАМАС у Бейруті дали зелене світло нападам”.

Тегеран рішуче спростував повідомлення про причетність до планування або здійснення нападу. Так, у заяві порталу Amwaj.media представництво Ірану при ООН заявило: “Рішення, які ухвалює палестинський опір, є повністю автономними і непохитно відповідають законним інтересам палестинського народу”.

Дипломати зазначили, що Іран рішуче виступає на підтримку Палестини, “однак ми не беремо участі в діях Палестини у відповідь, оскільки їх ухвалює виключно сама Палестина”.