October 17, 2024

Низькі ціни на українську сою провокують конкуренцію між трейдерами та переробниками – аналітики

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські кукурудзу і ріпак за привабливими цінами купують лише в портах Європейського Союзу, а за сою на зовнішніх і внутрішніх ринках експортери і переробники змагаються, повідомили в аналітичному кооперативі “Пуск”, створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Згідно з повідомленням, на привабливість ціни кукурудзи впливає слабкий експорт чорноморськими портами.

“Із 35 зафрахтованих кораблів лише 5-10 вантажаться кукурудзою, решта експортують українську пшеницю. Тому ціни на цю культуру коливаються в портах Одеси від 105 до 115 $/тонна, а в малих портах за кукурудзу дають 120-130 $/тонна. У портах Італії та Румунії ціна краща – 185-192 $/тонна. Тому експортери шукають дешеві вагони для експорту на далекі дистанції”, – пояснили аналітики.

За їхньою інформацією, схожа ситуація склалася і на ринку ріпаку. Вигідно продати його можна лише в порту Риги. Щоб отримати більший прибуток, є сенс везти туди тільки продавцям північно-західних областей України. Інакше продати ріпак можна лише за собівартістю. Є надія на Німеччину, де останнім часом зростає попит на цю олійну.

Ціни на сою у вересні досягли свого мінімуму і останнім часом почали підвищуватися. Усе це завдяки внутрішньому попиту, стверджують експерти.

“Сьогодні експортери готові купити тонну сої у вас на заводі за 13,5 тис. грн. А ось здати на переробні підприємства всередині країни вже можна за 15 тис. грн. Тому виробники замислюються про те, щоб здати сою виробникам макухи”, – зазначають аналітики.

Вони додають, що в українських портах на Дунаї соя в середині жовтня 2023 року коштує 365-375 $/тонна, а в Польщі та Румунії – 380-400 $/тонна.

Ціни на початку листопада на цю культуру додадуть до нинішньої ціни $5 в українських портах і до $15 у європейських країнах, прогнозують у ВАР.

Джерело: https://uacouncil.org/uk/post/analitika-prodavci-kukurudzi-ta-ripaku-v-posukah-desevoi-logistiki-a-sou-ratue-vnutrisnij-rinok