October 17, 2024

Раді пропонують 15 років не погашати судимість осіб, засуджених за колабораціонізм – нардеп

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Народні депутати пропонують збільшити строки погашення судимості за вчинення злочинів проти засад національної безпеки України, повідомив один із ініціаторів змін до Кримінального та Кримінального процесуального Кодексів, член парламентської фракції “Голос” Андрій Осадчук.

“Учора було зареєстровано законопроєкт №10136 про внесення змін до Кримінального кодексу України для удосконалення відповідальності…за колабораційну діяльність…Ми запропонували дуже елегантний формат: в який спосіб усіх осіб, які притягуватимуться до відповідальності за колабораційну діяльність, незалежно від ступеня заподіяної шкоди, буде усунуто від участі в політичному житті України на наступні п’ятнадцять років”, – розповів Осадчук на презентації законопроєкту у вівторок у Києві.

За його словами, згідно із законопроектом, особи, які скоювали злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю, не матимуть права участі в українській політиці протягом 15 років після оголошення вироку суду, або “ув’язнення, якщо таке покарання було”.

Осадчук наголосив, що після ухвалення законопроєкту українська правоохоронна система матиме більше інструментів притягувати до відповідальності людей, які скоювали злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю, і буде більше “надії, що ми зможемо забезпечити формування міцної української влади на деокупованих територіях”.

“До сьогоднішнього дня стаття 111-1 у першій і другій частинах передбачає основний вид покарання лише у вигляді заборони обіймати певні посади або займатися певною діяльністю…У цьому законопроєкті… ми, як основний вид покарання, вводимо штраф. І відповідно вже суд може вирішити, який вид покарання…: або застосувати штраф, або позбавити права обіймати певні посади на певний строк. За певними частинами обов’язковими покараннями є і штраф, і право обіймати певні посади”, – розповів співавтор законопроєкту, народний депутат фракції “Слуга народу” Олександр Бакумов.

За його словами, розміри штрафів “суттєві”: Наприклад, за добровільне знаходження на посаді, не пов’язаній із виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації, передбачено штраф від 68 тис. грн до 102 тис. грн (у чинному нині законі за таку діяльність передбачено покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади).

Бакумов також зазначив, що законопроєкт уточнює термінологію, зокрема, вводить таке поняття, як “окупаційна адміністрація держави-агресора”.

Згідно з картою законопроєкту №10136 “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо удосконалення відповідальності за деякі злочини проти основ національної безпеки України”, авторами змін є понад 20 народних депутатів.