October 17, 2024

Вартість круїзів перевищила допандемійний рівень на тлі зростання попиту

Жов 10, 2023

Маямі. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Середня вартість круїзних подорожей перевищила аналогічний показник у період до пандемії і продовжує зростати на тлі зростання попиту, повідомляє CNBC.

Так, круїз Карибським морем тривалістю 5 ночей у грудні цього року коштуватиме в середньому $736, що приблизно на 37% більше за торішню ціну і на 43% вище за допандемійний рівень, випливає з даних сервісу Cruise Critic.

Водночас найбільші оператори круїзів, як-от Carnival і Royal Caribbean Cruises, не відкидають подальшого підвищення цін, навіть незважаючи на позитивні фінансові результати нинішнього року, що свідчать про відновлення галузі після пандемії.

Зокрема, Carnival за підсумками третього кварталу 2023 року зафіксувала рекордний виторг. Обсяги бронювання також досягли максимального за весь час значення, що дало змогу оператору збільшити заповнюваність круїзів і отримати вищий дохід, ніж 2019 року, до введення ковідних обмежень.

Проте компанія розглядає можливість зміни тарифів, пояснюючи такий крок зростанням витрат на продукти харчування, паливо і виплати працівникам.

Оператори не розкривають конкретних планів підвищення вартості круїзів, однак, на думку аналітика Barclays Брандта Монтура, у 2024 році цей вид подорожей подорожчає на 20-40% відносно періоду до пандемії.

Зростання попиту на круїзи зумовлене, з одного боку, бажанням людей компенсувати втрачені раніше через закриті кордони можливості для відпочинку, а з іншого – різким подорожчанням авіаквитків: порівняно з 2019 роком ціни на них зросли на 26%.

З урахуванням того, що в круїзах пасажирам пропонуються додаткові послуги, наприклад, харчування та розваги, вони все ще залишаються найкращим варіантом з фінансової точки зору, вважає старший редактор Cruise Critic Аарон Сондерс.