October 17, 2024

Кабмін спрямовує Міненерго 2,2 млрд грн грантів міжнародних донорів на відновлення мережі "Укренерго" та встановлення Statcom

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо спрямування Міністерству енергетики 2,22 млрд грн грантових коштів за низкою міжнародних угод для закупівлі та транспортування обладнання для відновлення мережі оператора системи передачі е/е та здійснення заходів із встановлення пристроїв регулювання реактивної потужності (Statcom).

Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук у своєму телеграм-каналі у вівторок за результатами засідання Кабміну.

Зазначається, що ці кошти надходять Міненерго на нову бюджетну програму (видатки розвитку) згідно з Угодою від 12 квітня 2023 року про надання гранту Мультидонорського цільового фонду підтримки, відновлення та реформування України (Проєкт “Відновлення енергозабезпечення в зимовий період та постачання енергетичних ресурсів”), а також Угодою від 18 липня 2023 р. про надання гранту Цільового фонду одного донора щодо співфінансування Другого проєкту з передачі електроенергії в Україні (Додаткове фінансування для Другого проєкту з передачі електроенергії).

Обидві угоди укладено між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, що діють як адміністратор обох фондів.

Як повідомлялося, на початку жовтня компанія “ДТЕК ВДЕ” завершила на своїх підприємствах процес додаткового налаштування пристроїв компенсації реактивної потужності (Statcom), покликаних розв’язати питання демпфірування низькочастотних коливань (POD – power oscillation damping) у мережі ОЕС України, що було однією з умов її синхронізації з ENTSO-E.

Джерело: https://t.me/tmelnychuk