October 19, 2024
Економіка

Україна та ЄАВТ анонсували переговори щодо оновлення ЗВТ

Чер 27, 2023

Київ. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна спільно з Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ), що об’єднує Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію, оголосили про початок переговорів щодо оновлення угоди про вільну торгівлю, щоб створити сприятливий клімат для економічних відносин.

“Уряд України високо цінує готовність держав ЄАВТ щодо перегляду та розширення сфери дії угоди про вільну торгівлю… Оновлення угоди створить новий сприятливий клімат для економічних відносин у сфері торгівлі, сприятиме формуванню конкурентоспроможної ринкової економіки та розвитку ключових галузей”, – наведено в пресрелізі Мінекономіки слова першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко.

Як зазначили в Мінекономіки, стартова зустріч відбулася у вівторок, у ній узяли участь Свириденко та міністри ЄАВТ для декларації рішення про початок внутрішньодержавних процедур з оновлення пакета угод про вільну торгівлю.

Зокрема, до нової редакції угоди передбачається внести нові розділи щодо малих і середніх підприємств, торгівлі та сталого розвитку, електронної комерції та технічного співробітництва.

Також пропонується оновити розділи щодо торгівлі товарами, технічних бар’єрів у торгівлі, санітарних та фітосанітарних заходів, спрощення процедур торгівлі, захисту інтелектуальної власності, державних закупівель.

Як зазначили у відомстві, зі свого боку Україна зацікавлена в максимальній лібералізації як ставок митних зборів, так і пільгових мит, а також нетарифних заходів щодо всіх товарів.

“Перегляд угоди є одним із кроків щодо розвитку економічних відносин між нашими країнами. Інший крок – залучення міжнародного бізнесу в реконструкцію та відновлення України”, – зазначила Свириденко, слова якої наводить пресслужба.

ЄАВТ – зона вільної торгівлі (ЗВТ), що виникла 1960 року. Наразі об’єднує митні території чотирьох європейських країн, які не вступили до Євросоюзу: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. Зона вільної торгівлі забезпечує країнам-членам режим вільної торгівлі товарами та послугами і не поширюється на сільгосппродукцію. Також вона гарантує вільне пересування капіталів і фізосіб.