October 18, 2024

Лікування препаратом Spinraza отримують уже 33 пацієнти зі спінально-м’язовою атрофією

Гру 1, 2023

Київ. 1 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лікування препаратом Spinraza від компанії Janssen Pharmaceutica отримують уже 33 українських пацієнти зі спінально-м’язовою атрофією (СМА) I, II і III типу, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

При цьому відомство уточнює, що восени 2023 року МОЗ отримало як гуманітарну допомогу другу поставку препарату – 87 флаконів.

Завдяки цій поставці 33 пацієнти з Львівської, Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Хмельницької та Київської областей, а також пацієнтів НДСЛ “Охматдит” уже отримують лікування СМА.

“Поставленої кількості препаратів вистачить приблизно на пів року для цієї групи пацієнтів. Загалом є домовленість про безперервне лікування пацієнтів, які вже отримують препарат, ще щонайменше на два роки. МОЗ веде переговори щодо подальших донацій”, – уточнює МОЗ.

Перша комплексна поставка препарату Spinraza відбулася в червні минулого року. Він коштує близько $100 тис. за ін’єкцію. Його вводять безпосередньо в спинномозкову рідину через поперек. Робити це потрібно кожні чотири місяці протягом усього життя.

СМА – генетичне захворювання, за якого м’язи в усьому організмі поступово слабшають. Воно належить до орфанних захворювань, які сьогодні стало можливим виявити в перші години життя завдяки розширеному неонатальному скринінгу. Це дає змогу застосувати терапію, яка дасть змогу зупинити розвиток хвороби та повністю нівелювати її прояви. Spinraza – один із препаратів, що забезпечує саме таку терапію.