October 17, 2024

США запровадили санкції ще проти трьох компаній та їхніх танкерів, які перевозили російську нафту вище за price cap

Гру 1, 2023

Київ. 1 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Сполучені Штати внесли до SDN-List дві компанії з ОАЕ та одну з Ліберії, а також танкери, які їм належать, за перевезення російської нафти вище за “цінову стелю”, йдеться в повідомленні Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC).

Ідеться про HS Atlantica Limited (Ліберія) та її судно HS Atnlantica, а також Sterling Shipping Incorporated (ОАЕ) та її судно NS Champion. Третя компанія, проти якої запроваджено санкції, – Streymoy Shipping Limited (ОАЕ), її танкер – Victor Bakaev. Усі судна, що підпали під санкції, ходять під прапором Ліберії.

У пресрелізі OFAC пояснюється, що запровадження санкцій зумовлене перевезенням російської нафти сорту Urals за ціною вище $70/барель за “цінової стелі”, встановленої країнами G-7, у $60/барель.

Раніше США вже запровадили аналогічні обмеження проти п’яти юросіб: Ice Pearl Navigation Corp. (Туреччина), Lumber Marine SA (ОАЕ), Kazan Shipping Incorporated (ОАЕ), Progress Shipping Company Ltd (ОАЕ) і Gallion Navigation Incorporated (ОАЕ).

Як повідомлялося, країни G7 і Євросоюзу, намагаючись обмежити доходи Москви від продажу нафти, але зберегти її присутність на ринку, заборонили своїм компаніям перевозити російську нафту і надавати пов’язані з її транспортуванням послуги, якщо сировину продають вище за встановлену їхніми урядами стелю – price cap (c 5 грудня – $60 за барель). РФ заборонила своїм компаніям реалізовувати сировину, якщо в контрактах прописано умову “стелі”. Щодо нафтопродуктів price cap набув чинності з 5 лютого 2023 року, щодо легких нафтопродуктів він залишає $100 за барель, щодо важких – $45/барель.