October 17, 2024
Київський КПК прогнозує можливість зупинки комбінату за відсутності бронювання незамінних працівників
Uncategorized

Київський КПК прогнозує можливість зупинки комбінату за відсутності бронювання незамінних працівників

Лип 2, 2024

Містоутворююче підприємство Обухова (Київська обл.) Київський картонно-паперовий комбінат (ККПК) прогнозує можливість зупинки роботи підприємства в разі тотальної мобілізації працівників-чоловіків, яких неможливо замінити жінками, що, окрім відсутності необхідної продукції у споживачів, може призвести до складності функціонування всієї Обухівської громади.

“Великий бізнес, зокрема, Київський картонно-паперовий комбінат австрійського Pulp Mill Holding уже моделює наслідки кадрового дефіциту. Побоювання залишитися без спроможності забезпечувати необхідні виробничі процеси підприємства через брак персоналу не є безпідставними – наразі в лавах ЗСУ кожен 10-й співробітник. На ділянках, де раніше працювали переважно чоловіки, сьогодні можна побачити жінок, адже ККПК започаткував програми з професійного навчання, завдяки яким можна оволодіти новою професією коштом підприємства – наприклад, водія навантажувача”, – розповіли агентству “Інтерфакс-Україна” у пресслужбі ККПК.

Водночас, підкреслюють на комбінаті, є працівники, замінити яких складно, а іноді й неможливо. Зокрема, щоб стати машиністом папероробної або картоноробної машини, необхідно близько п’яти років, оскільки потрібно опанувати низку поетапних робіт.

У прес-службі ККПК зазначили, що незамінність професіоналів паперової галузі зумовлена й тим, що виробництво паперу пов’язане з підвищеним рівнем шуму, температури, вологості та вібрації, тож ті, хто працюють у цехах, мають бути фізично витривалими.

“На підприємстві є й професії, де за вимогами охорони праці можуть працювати тільки чоловіки. Тому варіант заміни їх жінками неможливий. Якщо таких співробітників мобілізують, зупиниться виробництво”, – припускають на комбінаті.

У компанії прогнозують, що споживачі можуть залишитися без санітарно-гігієнічної продукції, а великі виробники українських товарів без картонної тари, зупинка підприємства може кардинально вплинути на життя Обухівської громади.

“До складу Обухівської міської територіальної громади входить 25 населених пунктів: 24 села та місто Обухів. Із 50 тис. осіб населення понад 2 тис. працює на Київському КПК, і у 2023 році третину бюджету громади становили податки ККПК. Тому припинення діяльності комбінату загрожує важкими наслідками”, – цитують у пресслужбі секретаря Обухівської міськради Ларису Іллєнко.

За її словами, у цьому разі значно знизяться надходження до місцевого бюджету, що вплине на соціально-економічний розвиток громади і торкнеться практично всіх галузей, зокрема освіти та медицини.

“У сфері ЖКГ виникне проблема з очищенням побутових стоків. Зникне опалення в багатоквартирних житлових будинках – споживачах підприємства, а це понад 20 тисяч абонентів. Але хочеться сподіватися, що громада зможе й надалі розраховувати на плідну співпрацю з комбінатом”, – вважає вона.

“З огляду на складні умови мобілізації, Київський картонно-паперовий комбінат стоїть перед серйозними викликами. Відповідь на питання, чи зможе підприємство зберегти свою стабільність і надалі залишається відкритою. Чи зможемо подолати кадровий голод і продовжувати роботу, покаже час”, – резюмують у прес-службі підприємства.

Київський КПК – головне підприємство однойменної групи компаній, одного з найбільших підприємств Європи з випуску картонно-паперової продукції зі штатом понад 2,5 тис. працівників.

Як повідомлялося, 2023 року комбінат випустив продукції (гофротари, паперової продукції санітарно-гігієнічного призначення, литої тари для яєць) на 7 млрд 568 млн грн, а в січні-травні поточного року – на 3 млрд 173 млн грн.

Власником комбінату є австрійський Pulp Mill Holding.

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *