October 20, 2024
Економіка

НБУ відмовився від негативного прогнозу 30% втрат кредитних портфелів банків через війну й оцінює їх у 20%

Чер 28, 2023

Київ. 28 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Песимістичний сценарій кредитних втрат у 30% від загального розміру кредитного портфеля, що допускався в разі тривалих негативних наслідків від дефіциту електроенергії, не реалізувався, констатує Національний банк України у Звіті про фінансову стабільність, опублікованому в середу.

“З урахуванням додаткових потенційних збитків сукупні втрати портфеля через війну наближатимуться до оцінок Національного банку річної давності – близько 20%”, – зазначається в документі.

НБУ констатує, що цього року банки різко скоротили формування резервів після відображення значних втрат від кредитного ризику минулого року. З початку повномасштабної війни банки визнали втрату майже 15% портфеля, який був робочим на момент російського вторгнення.

Втрати дещо нижчі для корпоративного портфеля і вищі для роздрібного, уточнює регулятор.

Він додає, що частина бізнес-кредитів, які перебувають у реструктуризації і для яких послаблено умови обслуговування, можуть стати неробочими.

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, презентуючи звіт, зазначила, що детальніша картина стане зрозумілою за підсумками розпочатої нещодавно оцінки стійкості 20 найбільших банків.

“Не очікуємо негативних сюрпризів для нас”, – зазначила Рожкова.