October 20, 2024
Економіка

Україна вкотре приймала аварійну допомогу з Європи через брак потужності в енергосистемі ввечері вівторка

Чер 28, 2023

(додано текст після 3-го абз.)

Київ. 28 червня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Енергосистема України через аварійне відключення одного з атомних блоків і недостатність загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього споживання змушена була взяти аварійну допомогу від енергосистеми Румунії та Польщі з 19:00 до 23:00 вівторка, повідомила НЕК “Укренерго”.

Згідно з її повідомленням у телеграм-каналі, допомога надходила по 150 МВт щогодини загальним обсягом 1200 МВт-год. Імпорту та експорту в ці години не було.

“Сьогодні зранку енергоблок уже в роботі й поступово збільшує навантаження”, – йдеться в повідомленні.

В “Укренерго” зазначили, що наразі виробництва електроенергії достатньо для потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі залишається непростою. “Триває ремонтна кампанія на теплових електростанціях і деяких атомних енергоблоках. Тож електростанції мають обмежені можливості для компенсації непередбачуваного виключення деяких енергоблоків з роботи, особливо у вечірні години, коли споживання зростає”, – описав ситуацію системний оператор, додавши, що імпорт та експорт відсутній.

У компанії вкотре закликали економно використовувати е/е, особливо під час пікового споживання з 19:00 до 22:00.

Водночас “Укренерго” повідомило, що відновило частину обладнання на одній із підстанцій у південному регіоні, яка тричі потрапляла під ракетні удари росіян.

Там пояснили, що внаслідок руйнувань, спричинених масованими російськими обстрілами енергоінфраструктури, обладнання може мати приховані пошкодження, які згодом можуть переростати в серйозні проблеми й потребуватимуть додаткового часу для відновлювальних робіт. Тому є ризик тимчасових відмов у роботі обладнання.

За даними НЕК, унаслідок обстрілів росіянами в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Полтавській, Харківській областях є пошкодження в мережах обленерго, ремонтні роботи там проводять за умови дотримання безпеки.

Як повідомлялося, Україна у весняні та літні місяці поточного року вже кілька разів приймала аварійну допомогу від Європи для підтримання балансу між виробництвом і споживанням е/е – 7 червня з 20:00 до 23:00 від енергосистеми Румунії, 8 червня використано аварійну допомогу з Румунії та Польщі загальним обсягом 1200 МВт-год, 12 червня з Румунії та Польщі загальним обсягом 1600 МВт-год. До цього – 27 травня від енергосистеми Румунії.

Водночас 11 червня Україна активізувала аварійну допомогу за запитом Польщі, прийнявши надлишки електроенергії з польської енергосистеми в денні години обсягом 1800 МВт-год.

Джерело: https://t.me/Ukrenergo