October 20, 2024
Економіка

Рада ухвалила звернення до учасників саміту НАТО

Чер 28, 2023

(додано текст після 3-го абзацу)

Київ. 28 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада ухвалила звернення до учасників саміту Організації Північноатлантичного договору (НАТО), що розпочнеться у Вільнюсі (Литовська Республіка) 11 липня.

Ухвалення відповідного проєкту постанови №9430 підтримали 279 народних депутатів на пленарному засіданні в середу, повідомив член фракції “Голос” Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

У цьому документі, зокрема, ВР пропонує учасникам саміту НАТО підтримати Формулу миру президента України Володимира Зеленського, спрямовану на встановлення всеосяжного, справедливого і стійкого миру в Україні для глобальної безпеки, а також створити механізм кризових консультацій з Україною на основі принципів статті 4 Вашингтонського договору для проведення консультацій у разі загрози територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці України чи будь-якої іншої держави-члена НАТО.

Парламент закликає учасників саміту НАТО у Вільнюсі звернути увагу на суттєву військово-політичну допомогу українському народові, який поділяє загальнолюдські демократичні цінності, прагне бути активним учасником євроатлантичного простору, успіхи України з фактичного досягнення сумісності військових стандартів України зі стандартами НАТО, а також узяти на себе зобов’язання з надання Україні повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору та передбачити механізм запрошення України до НАТО.

У зверненні ВР міститься заклик про визнання недоцільності проходження Україною етапу Плану дій щодо членства в НАТО та ухвалити у Вільнюсі стратегічне рішення про запрошення України до членства в НАТО.

ВР закликає учасників саміту розробити ефективні механізми гарантій миру і безпеки в Європі та юридично зобов’язувальні гарантії безпеки для без’ядерної України, які не стануть альтернативою членству України в альянсі.

Водночас ВР закликає учасників саміту НАТО продовжити вжиття скоординованих заходів для забезпечення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці, зокрема в системах протиповітряної оборони, далекобійній артилерії та необхідних боєприпасах, танках та бойових літаках, сприяти Україні у зміцненні обороноздатності та військового потенціалу України, включно із сухопутним, морським і повітряним компонентами, повного відновлення Україною своєї територіальної цілісності та суверенітету в межах міжнародно визнаного державного кордону 1991 року.

У документі також наголошується на необхідності скоординувати подальшу взаємодію в межах оновленого Комплексного пакету допомоги НАТО для України, спрямованої на досягнення повної оперативної сумісності Збройних сил України з альянсом і здійснення комплексного переходу на стандарти НАТО, а також його синхронізацію з багаторічним планом альянсу, спрямованим на підтримку оборонних потреб України.

Джерело: https://t.me/yzheleznyak/4422