October 20, 2024
Економіка

Інфляція в Італії сповільнилася в червні до мінімуму за 14 місяців

Чер 28, 2023

Рим. 28 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Інфляція в Італії, розрахована за стандартами Європейського союзу, сповільнилася в червні до мінімальних із квітня 2022 року 6,7% у річному вираженні порівняно з 8% у травні, йдеться у звіті італійського статистичного агентства Istat.

Споживчі ціни, гармонізовані зі стандартами ЄС, не змінилися в червні порівняно з попереднім місяцем, коли вони зросли на 0,3%.

Інфляція, розрахована за італійськими стандартами, сповільнилася цього місяця до 6,4% із 7,6% у травні, що пов’язано насамперед із падінням цін на енергоносії з торішніх максимумів.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні в середу розкритикувала політику Європейського центрального банку (ЄЦБ), який обіцяє продовжити підйом ключових процентних ставок. На думку Мелоні, стійка інфляція в єврозоні значною мірою є результатом високих цін на енергоресурси, а не результатом перегріву економіки.

“Такий простий рецепт як підвищення відсоткових ставок навряд чи можна вважати правильним шляхом, – сказала Мелоні під час виступу в парламенті Італії в середу. – Не можна ігнорувати той факт, що постійне підвищення ставок шкодить економіці більше, ніж сприяє ослабленню інфляції. Таким чином, це ліки, які приносять більше шкоди, ніж користі”.

Зростання вартості енергоносіїв в Італії в червні сповільнилося до 8,4% з 20,3% у травні, продуктів харчування – до 11,9% з 13,2%, транспортних послуг – до 3,8% з 5,6%.

Попередні дані про динаміку споживчих цін у єврозоні загалом будуть оприлюднені в п’ятницю.