October 21, 2024
Економіка

ЄС занепокоївся наслідками кліматичних змін для громадської безпеки та оборони

Чер 28, 2023

Брюссель. 28 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Єврокомісія (ЄК) і глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступили зі “спільним повідомленням” про те, як Євросоюз реагуватиме на вплив зміни клімату та погіршення довкілля у сферах громадської безпеки та оборони.

“Часті екстремальні кліматичні явища, підвищення температури та рівня моря, опустелювання, нестача води, загрози біорізноманіттю, забруднення та зараження довкілля загрожують здоров’ю і благополуччю людства і можуть призвести до ще більшого переміщення населення, міграційних потоків, пандемій, соціальних хвилювань, нестабільності та навіть конфліктів”, – ідеться в спільному документі.

Його представили в Брюсселі в середу виконавчий заступник голови ЄК Франс Тіммерманс і Боррель.

У ЄС вказують на те, що “збройні сили Європи також стикаються з мінливими і складними умовами експлуатації через зміну клімату”.

“Ці нові загрози вже спонукали союзників і партнерів оновити свою політику. Спільне звернення пропонує новий погляд і встановлює рамки ЄС для реагування на ці виклики, оскільки вони стосуються нашого суспільства і наших операцій із гарантування безпеки, а також посилення геополітичної конкуренції за ресурси і технології, необхідні для “зеленого” переходу”, – йдеться в комюніке ЄК.

У ньому пояснюється, що за допомогою ухваленого спільного звернення “ЄС прагне краще інтегрувати взаємозв’язок клімату, миру і безпеки в зовнішню політику ЄС із набором конкретних дій за всім спектром даних, політики, місій, оборони та співробітництва з третіми партнерами для забезпечення того, щоб (кліматичні) впливи враховували на всіх рівнях зовнішньої політики, планування та операцій”.

У повідомленні ЄК і глави європейської дипломатії викладається план ЄС “щодо підвищення стійкості та безпеки союзу і його партнерів мірою посилення кліматичної кризи”.

Спільне повідомлення встановлює основні пріоритети: зміцнення планування, ухвалення рішень та їхньої реалізації за допомогою аналізу взаємозв’язку між кліматом і безпекою; оперативне реагування на виклики, пов’язані з кліматом і безпекою, у сфері зовнішньої політики; посилення заходів з адаптації до зміни клімату та з пом’якшення впливу цивільних і військових операцій та інфраструктури держав-членів для зниження витрат і зменшення вуглецевого сліду за умови збереження оперативної ефективності.

Також заплановано зміцнення міжнародного партнерства через багатосторонні форуми, а також з НАТО відповідно до порядку денного ЄС у сфері зміни клімату та навколишнього середовища.