October 22, 2024
Економіка

Великі світові медіа обговорюють можливість об'єднання зусиль для боротьби із впливом ШІ

Чер 29, 2023

Нью-Йорк. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Низка великих світових медіа обговорює можливість створення коаліції для спільного вирішення проблем, пов’язаних із впливом сфери штучного інтелекту (ШІ) на галузь, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на поінформовані джерела.

В обговоренні цієї теми беруть участь топменеджери та юристи New York Times Co., News Corp., що володіє WSJ, представники Vox Media, Advance (власник Conde Nast), Axel Springer (власник Politico і Insider), а також IAC (власник Dotdash Meredith), повідомляють джерела.

За їхніми словами, конкретного порядку денного поки не узгоджено, і деякі медіа ще не взяли на себе зобов’язань щодо участі в об’єднаній групі.

Представники медіагруп погоджуються з необхідністю вжиття конкретних заходів для захисту їхнього бізнесу в умовах швидкого зростання ШІ-технологій, однак пріоритети компаній різняться, кажуть джерела. Це може стати перешкодою, коли справа дійде до формування порядку денного.

Поява наприкінці минулого року чат-бота GPT від компанії OpenAI, здатного створювати тексти, зображення та інший контент, викликала серйозні побоювання, що технологія генеративного (того, що створює контент – ІФ-У) штучного інтелекту може видозмінити цілі галузі.

Представники медіакомпаній останніми місяцями оцінюють, якою мірою їхній контент використовують для навчання нейромереж, включно з чат-ботом GPT, чи мають вони отримати компенсацію і які в них є юридичні опції, зазначає WSJ.

Зокрема, йдеться про те, що чат-боти видають інформацію користувачам безпосередньо, у зв’язку з чим у них зникає необхідність переходити за посиланнями на джерела інформації у виданнях.

Співпраця між конкурентними медіа є рідкісним явищем, і сам факт обговорення цієї теми підкреслює серйозність загрози технології генеративного ШІ для галузі та суспільства, зазначає газета.