October 22, 2024
Політика

Приват і Ощад збережуть плату за еквайринг після 1 липня і просять Visa і Mastercard відмовитися від подорожчання інтерчейнджу

Чер 29, 2023

Київ. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Найбільші на ринку державні ПриватБанк і Ощадбанк ухвалили рішення зберегти комісію за еквайринг, незважаючи на заявлене платіжними системами Visa і Mastercard підвищення тарифу інтерчейндж з 0,7% до 0,9% з 1 липня 2023 року, повідомили фінустанови на своїх сайтах.

“Я вважаю це свідченням зрілості та соціальної відповідальності. В умовах війни підтримка бізнесу та подальший розвиток безготівкових розрахунків – стратегічно важливі для України”, – підтримав це рішення голова Нацбанку Андрій Пишний на фейсбук-сторінці у четвер.

За словами члена правління ПриватБанку з малого та середнього бізнесу Євгена Заіграєва, незважаючи на зростання витрат для підтримки платіжної системи, Приват залишає тарифи на еквайринг на поточному рівні на підтримку ритейлу під час воєнних умов ведення бізнесу, проте закликає Visa і Mastercard відмовитися від підвищення ставки інтерчейндж.

“Збереження пільгового тарифу є непростим для банку рішенням, проте для нас соціальна відповідальність та підтримка українського бізнесу є головним пріоритетом. Пропонуємо підтримати нашу ініціативу з боку міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa та скасувати підвищення ставки інтерчейндж із 1 липня 2023 року, що змушує банки збільшувати тарифи”, – цитує пресслужба ПриватБанку Заіграєва.

У повідомленні зазначено, що з початку липня для клієнтів банку й далі діятиме базовий тариф за приймання платежів із карток на рівні 1,3%.

Компанія закликала український бізнес на час воєнного стану зробити пріоритетною безготівкову оплату товарів картками “заради безпеки кожного українця”.

Другий за величиною на ринку Ощадбанк на своєму сайті також повідомив, що не має наміру піднімати комісію на еквайринг, незважаючи на зростання ставки інтерчейнджу.

“Незважаючи на підвищення тарифу інтерчейндж з боку платіжних систем, з 1 липня Ощадбанк не підвищуватиме еквайрингову комісію для роздрібної торгівлі за приймання карткових платежів. Ми свідомо йдемо назустріч бізнесу, навіть незважаючи на те, що зменшуємо свою прибутковість”, – заявив заступник голови правління Антон Тютюн.

Проте, як повідомила пресслужба Ощадбанку, “у разі незниження платіжними системами рівня інтерчейндж протягом 1-2 місяців банк перегляне своє рішення”.

Згідно з даними НБУ, у ПриватБанку та Ощадбанку була найбільша кількість платіжних терміналів на початок 2023 року: 60,4% і 19,6% відповідно.

Зі свого боку Пишний зазначив, що Нацбанк неодноразово наголошував на необхідності збереження винятково ринкових підходів до регулювання платіжного ринку, які стануть “запорукою подальшої цифровізації та поширення безготівкових розрахунків, і, як наслідок, скорочення проявів тіньової економіки та зростання надходжень до державного бюджету”.

Раніше на прохання агентства “Інтерфакс-Україна” прокоментувати заклики асоціації ритейлерів відмовитися від підвищення ставки еквайрингу з 0,7% до 0,9% з 1 липня, старша директорка з питань взаємодії з держорганами та регуляторної політики в СНД і Південно-Східній Європі Visa Юлія Вербова заявила, що Visa встановить ставку на інтерчейндж 0,9% відповідно до Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку в Україні, підписаного у травні 2021 року між Visa, Mastercard і НБУ.

Вона нагадала, що цей погоджений Антимонопольним комітетом меморандум передбачав установлення ставки інтерчейндж 1,2% із 1 липня 2021 року та поступове її зниження, зокрема з 1 липня 2023 року – з 1% до 0,9%.

Однак на час війни ставку було спочатку обнулено, а потім поступово підвищено до 0,7%.

Джерела: https://privatbank.ua/news/2023/6/28/1978

https://www.oschadbank.ua/news/osadbank-vcergove-zberigae-pilgovij-tarif-na-ekvajring-zadla-pidtrimki-biznesu

https://www.facebook.com/pyshnyy/posts/pfbid02Ta8WippoyPfrgzhx4spsjkpk11u59EWAs9wjBKviRyg39KsQyvo5q9nBaKT2uXcgl