October 22, 2024
Економіка

Оцінку зростання ВВП США в I кв. підвищено до 2% з 1,3%, краще за очікування

Чер 29, 2023

Вашингтон. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економіка США в першому кварталі зросла на 2% у перерахунку на річні темпи, згідно з остаточними даними міністерства торгівлі країни.

Раніше повідомлялося про підвищення на 1,3%. Експерти, яких опитало Trading Economics, очікували перегляду до 1,4%.

Для порівняння, за підсумками четвертого кварталу 2022 року зростання ВВП становило 2,6%.

Споживчі витрати, на які припадає дві третини американської економіки, у січні-березні підвищилися на 4,2%, а не на 3,8%, як було заявлено раніше. Держвидатки збільшилися на 6%, а не 5,2%.

Тим часом зростання інвестицій бізнесу в основний капітал становило лише 0,6% проти оголошених раніше 1,4%.

Експорт підвищився на 7,8%, імпорт – на 2%.

Корпоративні прибутки в США в минулому кварталі скоротилися на 5,9% – до $2,329 трлн, тоді як попередньо повідомлялося про падіння на 6,8%. Проте це зниження є максимальним із четвертого кварталу 2020 року, що зумовлено агресивним посиленням грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою.

Індекс споживчих цін PCE у першому кварталі підвищився на 4,1% відносно попередніх трьох місяців після зростання на 3,7% у жовтні-грудні. Індекс базової інфляції PCE Core, що не враховує ціни на продукти харчування та енергоносії, збільшився на 4,9% після підйому на 4,4% кварталом раніше. Останній індекс уважно відстежує Федеральна резервна система під час оцінки ризиків інфляції.

Попередню оцінку зміни ВВП за другий квартал буде оприлюднено 27 липня.

Аналітики прогнозують економічне зростання в діапазоні від 1 до 2% у квітні-червні, пише The Wall Street Journal.