October 22, 2024
Економіка

ВР ратифікувала угоду СОТ та України про субсидії в рибальстві – торгпред

Чер 29, 2023

Київ. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада ратифікувала угоду зі Світовою організацією торгівлі (СОТ) про субсидії в галузі рибальства, що запобігає незаконному та надмірному вилову риби та сприяє захисту довкілля, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

“Ця угода є вкрай важливою, бо вона є частиною більш широкого порядку денного. СОТ стоїть на роздоріжжі, і сама можливість укладення глобальних угод, які стосуються всіх держав-членів, свідчить про можливість прогресу і з інших питань”, – написав він у фейсбуці.

За інформацією торгпреда України, угода про рибальські субсидії є важливим елементом залучення та допомоги Глобальному Півдню. У рамках цих домовленостей діятиме WTO Fisheries Funding Mechanism, що допомагає насамперед країнам півдня. Угода також стосується субсидій та захисту довкілля.

Як пояснив торгпред України, глобальна торгівля наразі переходить у період, коли головним бар’єром стають величезні субсидії “під благородним прикриттям”, здебільшого щодо захисту довкілля.

На цьому тлі Качка вважає стратегічним завданням внутрішнього ринку створення правильної системи фінансової підтримки вітчизняного бізнесу в цілому, насамперед промисловості. На міжнародному рівні, на його думку, потрібно працювати над інструментами, що обмежують “безрозмірні та шкідливі субсидії” в інших країнах, які дадуть змогу Україні прискорено розвиватися.

“Це вимагає дійсно активної роботи в СОТ, і ратифікація угоди про субсидії в галузі рибальства – сигнал, що нам важливі дійсно справедливі глобальні правила торгівлі”, – резюмував заступник міністра економіки.

Джерело: https://www.facebook.com/taras.kachka/posts/pfbid02VQq3A4qiqGKeFsteRxY2XYL5uWL1k6Y7Lb9vsaivYMCytnmPQLB7Lk3Npfwp93mwl