October 23, 2024
Економіка

"Укрпродукт" завершив 2022 рік із чистим збитком GBP0,8 млн

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – “Укрпродукт Груп”, великий український виробник фасованого масла і плавленого сиру, за підсумками 2022 року одержав GBP0,80 млн чистого збитку проти GBP0,44 млн чистого прибутку в 2021 році.

Згідно з даними аудійованого річного звіту, розміщеного компанією на Лондонській фондовій біржі, виторг знизився на 24,8% – до GBP39,11 млн (і на 19,9% у гривні), тоді як валовий прибуток збільшився на 44,8% – до GBP6,56 млн, EBITDA – на 57,2%, до GBP1,7 млн.

Станом на кінець 2022 року чисті активи “Укрпродукту” знизилися до GBP4,6 млн, включно із залишками грошових коштів у розмірі GBP0,4 млн, порівняно з чистими активами GBP5,9 млн роком раніше із залишками грошових коштів GBP0,3 млн.

Компанія пояснює збиток минулого року курсовими збитками GBP1,11 млн через 26% девальвації української гривні до євро, а також іншими операційними витратами в GBP1,6 млн проти GBP0,2 млн роком раніше, включно зі збитками від знецінення торговельної дебіторської заборгованості, списання матеріалів та готової продукції, штрафів і збитків з ПДВ.

У звіті зазначається, що зростання EBITDA вдалося домогтися завдяки значному скороченню маркетингової діяльності, кільком підвищенням цін на продукцію, зниженню її собівартості та підвищенню ефективності виробництва, а також зосередженню уваги на найбільш прибуткових групах продуктів.

Зазначається, що 2022 року адміністративні та комерційні витрати “Укрпродукту” було знижено на 2,5% – до GBP4,1 млн: група оптимізувала витрати на заробітну плату, оренду, зв’язок і банківські послуги, центральний склад було закрито, а його функції передано виробничим складам у Житомирі.

Водночас унаслідок зростання цін на паливо на 87,6% транспортні та логістичні витрати зросли на 26% і становили GBP1,1 млн, ідеться у звіті.

Згідно з ним, однією з ключових проблем для діяльності “Укрпродукту”, згідно з документом, стала неможливість експорту товарів через українські чорноморські порти, що значно скоротило експортні операції в першій половині 2022 року. Група зосередила свої зусилля на створенні альтернативних експортних маршрутів через кордон між Україною та ЄС, йдеться у звіті.

Зниження продажу на внутрішньому ринку “Укрпродукт” пояснив зниженням платоспроможності споживачів, відтоком населення України і втратою частини українського ринку збуту у зв’язку з активними бойовими діями і тимчасовою окупацією територій в Україні.

Констатується, що жодному з найважливіших об’єктів або інфраструктури групи не було завдано значної шкоди через війну, станом на 30 червня 2023 року всі її активи розташовані на неокупованих територіях, група не відчуває браку робочої сили і змогла зберегти свій персонал.

Уточнено, що в категорії плавлених сирів і продуктів із плавлених сирів обсяг продажу становив GBP22,6 млн, що відображає збільшення виторгу на 5,4% порівняно з попереднім роком у номінальному вираженні, хоча обсяг продажу знизився на 18,3%. Реалізація впала через ринкові тенденції, припинення співпраці з деякими роздрібними мережами і втрати частини експортного продажу, пояснила компанія.

Вона зазначила, що у 2022 фінансовому році реалізація вершкового масла значно скоротилася в номінальному вираженні – на 61,6% порівняно з попереднім роком, до GBP3,4 млн, що було пов’язано із запланованим скороченням продажу масла, особливо низькорентабельних контрактів. “Значне зростання цін на вершкове масло в Україні та зростання маржинальності допомогли компенсувати більшу частину падіння обсягів у сегменті”, – йдеться у звіті.

Згідно з ним, продаж спредів у 2022 році зріс на 35,9% – до GBP5,6 млн, але у фізичному вираженні скоротився на 1,1%, що переважно пов’язано з втратами деякого експортного продажу.

Зазначається, що продаж сухого знежиреного молока знизився на 22,1% у номінальному вираженні – до GBP2,5 млн порівняно з GBP3,4 млн попереднього року, а в натуральному вираженні падіння становило 44,6% через труднощі з чорноморськими портами. Зокрема, реалізація та експорт у першому півріччі обвалилися на 69% порівняно з аналогічним періодом минулого року через низький попит на поставки сухого знежиреного молока в далеке зарубіжжя.

Згідно з документом, продаж квасу і напоїв впав на 33,7% – до GBP1,1 млн, а в натуральному вираженні – на 38,3% переважно через пізній початок сезону унаслідок активних бойових дій у ключових регіонах збуту квасу.

У звіті констатовано, що минулого року “Укрпродукт” порушив кілька положень своєї кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і пропустив платежі, і такий стан зберігався і станом на 1 червня 2023 року. Компанія повідомляє, що продовжує переговори з ЄБРР про можливу реструктуризацію графіка погашення кредиту, розпочаті в червні 2021 року. “Наразі ЄБРР не вживав жодних дій щодо прискорення погашення кредиту”, – ідеться у звіті.

“Укрпродукт” зазначив, що у 2023 році основну увагу буде приділено підтримці наявних виробничих потужностей, збереженню обсягу продажу і підвищенню операційної ефективності.

“Укрпродукт Груп” – великий український виробник фасованого масла, плавленого сиру і квасу. Випускає молочні продукти під торговими марками “Наш молочник”, “Наш сирок”, “Молендам”, “Вершкова долина”, квас під ТМ “Арсеніївський”.

До складу “Укрпродукт Груп” входять два заводи в Житомирі (один спеціалізується на випуску плавленого сиру, другий виробляє квас), а також два підприємства в Хмельницькій області: молокозавод у Старокостянтинові, що випускає фасоване масло, спреди, сир і сухе молоко, і молочний завод у Летичеві.

Виробничі потужності групи компаній дають змогу випускати до 70 тис. тонн молочної продукції на рік.