October 18, 2024
Політика

"Нібулон" інвестує EUR27 млн у будівництво елеватора та борошномельного заводу в Ізмаїлі

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ТОВ “СП “Нібулон” (Миколаїв), один із найбільших операторів на зерновому ринку України, залучило EUR27 млн від Експортно-інвестиційного фонду Данії (EIFO) на збільшення потужностей філії “Бессарабський” в Ізмаїлі, де буде побудовано елеватор та борошномельний завод, повідомила пресслужба компанії у фейсбуці.

“Ми надзвичайно вражені швидкістю прийняття рішень та підтримкою з боку Данії у ці непрості для української економіки часи. Нам справді необхідно все більше таких позитивних сигналів, щоб інші могли їх наслідувати”, – зазначила фінансова директорка компанії “Нібулон” Ольга Бабаніна.

За інформацією зернотрейдера, на залучені кошти буде побудовано елеватор для одночасного зберігання 118,5 тис. тонн зернових і високотехнологічний сучасний млин потужністю 750 тонн/доба.

Це інфраструктурне рішення дасть змогу “Нібулону” наростити пропускну експортну спроможність філії до 300 тис. тонн за місяць, постачати борошно і на внутрішній ринок, і слугувати інтересам місії захисту продовольчої безпеки UN World Food Program через порти Дунаю, пояснили в компанії.

Крім того, додали в компанії, будівництво нових виробничих потужностей дасть змогу збільшити кількість робочих місць у регіоні та залучити до роботи 100 фахівців.

Як повідомлялося, фінансування здійснюється в межах соціальної програми данського інвестиційного фонду, створеного для України. Про запуск програми було оголошено в травні під час Українського інвестиційного форуму в Копенгагені.

ТОВ “СП “Нібулон” створено у 1991 році. До російського воєнного вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання с/г культур, потужності для одноразового зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.

“Нібулон” до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію до більш ніж 70 країн світу.

Зернотрейдер 2021 року експортував максимальні за час свого існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачання на зовнішні ринки в серпні – 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі – 1,88 млн тонн і в другому півріччі – 3,71 млн тонн.

Втрати “Нібулону” від повномаштабного вторгнення РФ досягли $400 млн. Наразі зернотрейдер працює на 30% потужностей і створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель.

Джерело: https://www.facebook.com/photo?fbid=1001994661198167&set=a.783592413038394