October 18, 2024
Політика

У ISW фіксують зниження ескалації навколо ЗАЕС

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські та російські офіційні особи значною мірою знизили ескалацію своєї риторики щодо можливого підриву Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в окупованому м. Енергодарі Запорізької області в четвер, 6 липня, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

“Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Кирило Буданов заявив 6 липня, що небезпека техногенної катастрофи “поступово зменшується” після попереджень різних українських офіційних осіб 4 липня про те, що російські сили могли розмістити об’єкти, що нагадують вибухові пристрої, на дахах двох реакторних будівель ЗАЕС”, – ідеться в повідомленні.

Перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко і голова окупаційної адміністрації півдня Запорізької області Євген Балицький відвідали ЗАЕС 6 липня. “Кирієнко і Балицький зазначили, що станція продовжує “нормально працювати” під контролем Росії, тим самим применшуючи колишні заяви про те, що дії України неминуче загрожують безпеці ЗАЕС. Кирієнко і Балицький, можливо, відвідали станцію, щоб зобразити Росію здатним охоронцем ЗАЕС. Російські офіційні особи можуть відступити від різких попереджень про неминучу катастрофу на станції”, – зазначають аналітики.

ISW, як і раніше, вважає, що російська риторика навколо ЗАЕС спрямована на те, щоб перешкодити західній підтримці України, звинувачуючи Україну в ядерній безвідповідальності, а також відмовити українські сили від проведення контрнаступальних операцій в окупованій частині Запорізької області.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-july-6-2023