October 18, 2024
Економіка

Фінансування виділено 381 проєкту відновлення на 22,1 млрд грн – міністерство

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зусиллями держави та партнерів фінансується 381 місцевий та регіональний проєкт відновлення на загальну суму 22,1 млрд грн, повідомила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) Олександра Азархіна.

Вона уточнила, що йдеться про школи, лікарні, житло, центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), житлово-комунальну та іншу критичну інфраструктуру.

Кошти на проєкти виділено з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії від Росії (10,1 млрд грн) і за двома кредитними програмами Європейського інвестиційного банку (11,9 млрд грн): Надзвичайної кредитної програми для відновлення та Програми з відновлення.

“Завдяки кредитним програмам ЄІБ стала можлива реалізація 180 проєктів, серед яких 42 медичні заклади, 69 шкіл, 25 садочків, 24 адмінбудівлі, 15 об’єктів критичної інфраструктури та 5 проєктів із відновлення та забезпечення житлом”, – повідомила Азархіна.

Крім того, 6,6 млрд грн із Фонду ліквідації розподілено до місцевих бюджетів найбільш постраждалих областей: Житомирської, Запорізької, Київської, Одеської, Сумської, Харківської та Херсонської. Зокрема, 2,35 млн грн спрямовується дев’яти бюджетам територіальних громад на реалізацію 74 проєктів (43 школи, 2 дитячих садки, відновлення 15 житлових будинків, 11 об’єктів водопостачання та водовідведення, 2 об’єкти інфраструктури, 1 лікарня).

Ще 4,25 млн грн розподілено за шістьма обласними бюджетами для реалізації 83 проєктів (12 шкіл, 7 дитячих садочків, відновлення 45 житлових будинків і трьох адмінбудівель, 5 об’єктів водопостачання та водовідведення, 11 лікарень).

“Відбір пріоритетних проєктів для фінансування з коштів Фонду ліквідації відбувається відкрито та прозоро. ОМС подавали проєктні заявки онлайн через цифрову екосистему DREAM. ОВА узагальнювали пропозиції та передавали їх на розгляд профільних міністерств: Мінвідновлення, Міненерго, МОЗ, Міністерства освіти і науки. Міжвідомча робоча групи розглядала пропозиції, використовуючи спеціальну методику пріоритизації, що допомагає оцінити, зокрема, пріоритетність проєкту за кількістю охоплених людей та невідкладність потреби”, – повідомила Азархіна.

Фінальне рішення затверджує Кабінет Міністрів, потім воно погоджується з бюджетним комітетом Верховної Ради.

Ще 3,55 млрд гривень буде спрямовано з Фонду ліквідації Агентству відновлення для 44 проєктів у Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

“Це лише початок, але вже найкраще свідчення, що відновлення починається з громад. Публічно ми говоримо про лідерство громад у відновленні, але лідерство – це спроможність, лідерство – це відповідальність. Тому працюємо спільно з органами місцевого самоврядування, колегами в Уряді, партнерами та парламентарями над забезпеченням належної системи обліку, моніторингу та аудиту відновлення”, – зазначила Азархіна.

https://www.facebook.com/100000892178040/posts/pfbid036X4BuAGegKvwG4rMT157Uvht6y7NqfvmFY6tUKEH26X1erQ1GTPm9q7uuWhoJKtKl/?sfnsn=mo