October 18, 2024
Економіка

США не прагнуть до розриву економічних зв'язків із Китаєм, це фактично неможливо – Єллен

Лип 7, 2023

Брюссель. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – США не домагаються ізоляції своєї економіки від КНР, такий перебіг подій став би світовою кризою, заявила американськай міністерка фінансів Джанет Єллен.

“Ми домагаємося диверсифікації зв’язків, а не їх розриву. Розчеплення двох найбільших світових економік було б дестабілізувальним явищем для світової економіки, і це практично неможливо було б зробити”, – наводять західні ЗМІ її слова на зустрічі з представниками американських компаній у Китаї, що відбулася під час візиту до КНР.

Водночас вона висловила занепокоєння у зв’язку з рішенням КНР запровадити експортний контроль щодо галію і германію – металів, необхідних, зокрема, для виробництва напівпровідників. Водночас вона наголосила, що попередні заходи Вашингтону щодо економіки КНР мають обмежений характер, спрямовані на захист американських національних інтересів, а не на отримання економічних переваг США над Китаєм.

Єллен також заявила, що прибула до Китаю для посилення каналів зв’язку між США та КНР і для роботи над стабільними відносинами між державами. Вона висловилася проти неринкових практик, застосування яких Вашингтон приписує владі КНР, і закликала Пекін до повернення на шлях ринкових реформ.

Раніше Єллен провела зустріч із Лю Хе, колишнім віце-прем’єром Держради КНР і одним із близьких радників голови КНР Сі Цзіньпіна. Пізніше вона має зустрітися з прем’єром Держради КНР Лі Цяном.

Мінфін КНР у зв’язку з візитом Єллен оприлюднив заяву, згідно з якою Китай сподівається, що США докладуть зусиль до формування сприятливої атмосфери для розвитку торговельно-економічного співробітництва. Мінфін повідомив, що візит Єллен 6-9 липня є “заходом, спрямованим на реалізацію важливого консенсусу, досягнутого на зустрічі глав держав Китаю та Сполучених Штатів на Балі, і зміцнення зв’язків та обмінів у фінансовій сфері між двома країнами”.

Телеканал CNN, коментуючи майбутній візит Єллен, писав, що жодних “значних проривів” не очікується.

Американо-китайські відносини загострилися після того, як США збили над своєю територією китайський аеростат у лютому 2023 року. Однак у Вашингтоні вважають, що внаслідок червневого візиту до Пекіна держсекретаря США Ентоні Блінкена сторонам удалося домогтися деякого прогресу у двосторонніх відносинах.