October 18, 2024
Політика

Чиновників Полтавського ГЗК заарештовано з альтернативою застави – ДБР

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжні заходи керівництву ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”, що належить олігарху-втікачу Костянтину Жеваго, а також керівництву фірми-прокладки, через яку відбувалися махінації на підприємстві, повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань (ДБР) у п’ятницю.

Згідно з рішенням судді, усі шість підозрюваних мають перебувати в СІЗО з альтернативою внесення застави. Організатор оборудки має внести 60 млн грн, решта – від 2 до 40 млн грн.

У ДБР зазначають, що підозрювані намагалися уникнути контактів зі слідством та переховувались, але їх затримали та доставили до суду під конвоєм.

Наприкінці червня цього року співробітники ДБР повідомили про підозру керівництву правління Полтавського ГЗК, начальникам відділів, через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, а також керівництву фірми-прокладки, через яку відбувалися махінації.

Слідство встановило, що посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів. Зокрема, топменеджмент ГЗК продавав без відповідних дозволів щебеневу сировину, яку виготовляли з відходів, видобутих у кар’єрі корисних копалин. Готівку від продажу виводили через конвертцентри та розподіляли між учасниками злочинної групи.

Здійснено 15 обшуків у Києві, Харківській і Полтавській областях, в офісних приміщеннях і за місцями проживання топменеджерів ГЗК, фірмах-прокладках і підприємствах транзитно-конвертаційного сектору.

Шістьом особам повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем організованою групою в особливо великих розмірах) і ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів із майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, раніше Полтавський ГЗК 7 грудня 2022 року отримав позов на суму 4,727 млрд грн за оскаржуваними гарантійними кредитними поручительствами банку “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго.