October 19, 2024
Політика

Рада оборони Харківщини дозволила повернутися до офлайн-навчання, остаточне рішення – за місцевим самоврядуванням і навчальними закладами

Лип 7, 2023

Харків. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У п’ятницю Рада оборони Харківської області ухвалила рішення дозволити відновлення традиційного офлайн-навчання в регіоні, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов.

“Офлайн-навчання буде можливим лише за умови наявності в закладі освіти спеціалізованого укриття, що відповідає вимогам законодавства, готовності системи оповіщення та ін. За умови реалізації цих заходів – засновники закладів освіти та їх керівники мають визначити формат навчання у своїх закладах”, – написав Синєгубов у своєму телеграм-каналі.

За його словами, рішення Ради оборони стосується дошкільної, шкільної, професійної, вищої освіти.

“Наголошую, наявність спеціальних укриттів, що відповідають вимогам ДБН, готовність системи оповіщення, визначення шляхів евакуації, створення запасів води та медикаментів, проведення уроків безпеки щодо дій у разі повітряної тривоги – є обовʼязковою вимогою”, – наголосв Синєгубов.

Пізніше у пресслужбі Харківської ОВА уточнили, що остаточне рішення про відновлення або невідновлення традиційного навчання ухвалюють навчальні заклади та органи місцевого самоврядування, які є засновниками цих закладів.

За інформацією пресслужби ХОВА, наразі в навчальних закладах у всій області 502 укриття, у Харкові 80 найпростіших укриттів у садочках і 131 у школах. Їх перевірятиме спільна комісія ДСНС та обладміністрації. Крім того, буде передбачено можливість відмови від офлайн-навчання.

“Батькам запропонують написати заяву про бажаний формат освіти. Ймовірно, процес буде змішаним: коли частина класу навчається офлайн, а решта вдома онлайн. Або можливо, що офлайн проводитимуть тільки практичні заняття. Це має вирішуватися на місцях, враховуючи також думки батьків”, – запевнили у пресслужбі.

Щодо швидкості евакуації дітей у разі оголошення тривоги, то у пресслужбі наголосили, що проводитимуться тренування.

“Для дітей проводитимуть тренування, щоб відпрацювати процес переміщення в укриття до автоматизму. В укриттях облаштовують класи, щоб діти могли там продовжувати уроки. Такі приклади вже є, зокрема, в Харкові – в обласному ліцеї-інтернаті “Обдарованість” та в Пісочинській громаді”, – зазначили у пресслужбі Харківської ОДА.

Як повідомлялося, у серпні 2022 року Синєгубов мотивував необхідність збереження онлайн-навчання міркуваннями безпеки.

“Час дольоту ракети – 30-40 секунд до Харкова і десь 50 секунд – до будь-якої точки нашої області. Мінімальний час, потрібний, щоб спустити дітей у сховища, це 4-5 хвилин”, – говорив Синєгубов.

Як відомо, у регіоні досі фіксують випадки, коли повітряна тривога оголошується після “прильоту” ракети.