October 19, 2024
Політика

Кабмін затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі в оборонних заходах у зв'язку з військовою агресією РФ

Лип 7, 2023

(розширена, додано текст після 6-го абзацу)

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у телеграм-каналі, відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в п’ятницю.

Зокрема, затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, деяких категорій осіб відповідно до закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Також внесено зміни до положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, які дадуть змогу медико-соціальним експертним комісіям (МСЕК) на підставі відповідного рішення Міністерства ветеранів встановлювати причинний зв’язок інвалідності з участю у вищезазначених заходах.

Крім того, внесено зміни до порядку надання статусу особам з інвалідністю внаслідок війни, а також особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки України та інших регіонів України.

Також внесено зміни до порядку надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) захисника або захисниці України, що дадуть змогу органам соціального захисту населення встановлювати статус та видавати таким особам посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника або захисниці.

Згідно з повідомленням пресслужби Міністерства у справах ветеранів, ідеться про процедуру встановлення факту безпосередньої участі в захисті України цивільних осіб, починаючи з 24 лютого 2022 року, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур.

“Завдяки ухваленому проєкту постанови Мінветеранів матиме можливість організовувати та координувати роботу з питань встановлення факту участі вищевказаних осіб у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України”, – зазначили у відомстві.

Зокрема, рішення про безпосередню участь цивільних осіб у захисті України ухвалюватиме утворена Мінветеранів міжвідомча комісія за заявою встановленого зразка та на основі довідки командира військової частини, а за її відсутності – засвідчених нотаріусом двох свідчень або свідчень командира підрозділу, у зоні відповідальності якого перебувала особа.

Зазначено, що за результатами розгляду Мінветеранів видаватиме особам, зазначеним у рішенні міжвідомчої комісії, довідки для осіб з інвалідністю внаслідок війни та для членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

“Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України”, – ідеться в повідомленні.

Джерело: https://t.me/tmelnychuk/2679