October 22, 2024
Економіка

Завершено реалізацію проєкту техдопомоги ЄС щодо посилення регулювання нагляду за небанківським ринком України

Лип 10, 2023

Київ. 10 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Реалізацію проєкту технічної допомоги ЄС “Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком” (EU-FINREG), одним із бенефіціарів якого був Національний банк України, завершено.

Як повідомляється на сайті НБУ, проєкт охоплював більшість аспектів регулювання небанківського фінансового сектору. Зокрема, регулювання діяльності страхових компаній, кредитних спілок, фінансових компаній, постачальників послуг лізингу та факторингу.

За підтримки проєкту було розроблено ключові закони в небанківській фінансовій сфері, зокрема: закони України “Про фінансові послуги та фінансові компанії”, “Про страхування”, ухвалені у 2021 році; проєкти законів України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності за використання наземних транспортних засобів” та “Про кредитні спілки”, ухвалення яких очікується до кінця поточного року; підготовлено низку підзаконних нормативно-правових актів у сфері страхування та інших небанківських фінансових сферах; проведено опитування надавачів фінансових послуг, як вони оцінюють власну відповідність стандартам доброчесної ринкової поведінки, та соціологічне опитування щодо фінансової грамотності населення стосовно послуг небанківського фінринку; реалізовано п’ять всеукраїнських соціальних інформаційних кампаній – “Знай свої права”, “Cashless”, “Фінансова оборона України”, “Знай свої права – Кредити” та “ШахрайГудбай”; здійснено пілотний проєкт Національного банку щодо самооцінки небанківськими фінансовими установами ризиків ІТ та кібербезпеки.

Як повідомлялося, проєкт розпочався 17 листопада 2017 року. Його реалізував консорціум під керівництвом DAI Global Austria GmbH & Co KG. Проєкт охопив 11 компонентів і підтримував фінансових регуляторів України для створення сильної нормативно-правової бази для небанківських фінансових послуг.