October 23, 2024
Політика

Саміт НАТО у Вільнюсі розгляне зближення України з альянсом і плани регіональної оборони

Лип 11, 2023

Брюссель. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Дводенний саміт НАТО розпочне роботу у вівторок у литовській столиці Вільнюсі.

“На саміті ми ще більше посилимо Україну і визначимо бачення її майбутнього”, – заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі 7 липня, викладаючи програму зустрічі лідерів натовських країн.

Він анонсував пакет із трьох позицій, який передбачається розглянути на нараді у Вільнюсі, “щоб зблизити Україну з НАТО”.

Йдеться про “багаторічну програму допомоги” Києву і “забезпечення повної сумісності між збройними силами України і НАТО”.

Альянс також має намір “модернізувати політичні зв’язки”, створивши Раду НАТО – Україна.

“І по-третє, я очікую, що лідери Північноатлантичного альянсу підтвердять, що Україна стане членом НАТО. І проявлять єдність у тому, як наблизити Україну до її цілі”, – сказав Столтенберг.

Генсек повідомив, що український президент Володимир Зеленський візьме участь у першому засіданні нової Ради Україна – НАТО. За його словами, “це буде платформа для кризових консультацій та ухвалення рішень”.

Столтенберг також пообіцяв, що НАТО допомагатиме “вибудовувати сектор безпеки й оборони України, включно з військовими шпиталями”.

“І ми допоможемо Україні перейти від радянської епохи до оснащення і стандартів НАТО”, – додав він.

Генеральний секретар очікує, що держави-члени організації висловлять підтримку Грузії. “На саміті союзники підтвердять нашу підтримку принципам територіальної цілісності та суверенітету Грузії в рамках міжнародно визнаних кордонів”, – зазначив Столтенберг.

“Союзники також підтвердять право Грузії ухвалювати рішення щодо свого майбутнього без зовнішнього втручання”, – заявив він.

Глави держав і урядів країн НАТО, продовжив генсек організації, зроблять подальші кроки зі зміцнення стримування і оборони альянсу. Їхній увазі буде запропоновано три нові плани регіональної оборони: для півночі – Атлантики і європейської Арктики; для центру, включно з Балтійським регіоном і Центральною Європою; для півдня – Середземного і Чорного морів.

Для реалізації цих планів НАТО приводить у підвищену готовність 300 тис. військовослужбовців, включно зі значними бойовими засобами в повітрі та на морі.

На зустрічі у Вільнюсі очікується схвалення плану оборонного виробництва, що потребуватиме збільшення інвестицій в оборонну промисловість держав-членів НАТО.

“На саміті союзники візьмуть на себе амбітніші зобов’язання щодо інвестицій в оборону: щорічно вкладати в неї щонайменше 2% валового внутрішнього продукту”, – заявив глава альянсу.

Він зазначив, що 2023 року реальний приріст оборонних інвестицій європейських країн-союзниць і Канади становитиме 8,3%. Це найбільший приріст за останні десятиліття, прокоментував Столтенберг. І тепер 2% вважатимуться мінімальним порогом, а не стелею інвестицій.

На саміт НАТО запрошені лідери Австралії, Нової Зеландії, Південної Кореї та Японії. “Тому що наша безпека не регіональна, а глобальна, – пояснив генсек. – Тому ми тісніше працюємо над такими питаннями, як кібербезпека, морська безпека і нові технології”.

У Вільнюсі буде присутнє керівництво Євросоюзу, повідомив Столтенберг. За його словами, партнерство з ЄС “досягло безпрецедентного рівня”.

Він також нагадав, що “це буде перший саміт Фінляндії як союзниці з НАТО”.

Щодо другого кандидата на вступ до альянсу – Швеції, то на спільній пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою у Вільнюсі, куди генсек НАТО прибув у понеділок, він зазначив, що, на його думку, шведська сторона виконала умови приєднання до альянсу, узгоджені на саміті в Мадриді.