October 23, 2024
Політика

У справі "Золотого мандарина" повідомлено про підозру організатору схеми – колишньому нардепу

Лип 11, 2023

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили про підозру організатору схеми заволодіння та легалізації понад 54 млн грн із держбюджету – колишньому народному депутату України, чинному адвокату.

“10 липня 2023 року за дорученням керівника САП прокурор спільно з детективами НАБУ повідомив про підозру в організації заволодіння та легалізації понад 54,179 млн грн з держбюджету колишньому народному депутату України – чинному адвокату”, – ідеться в повідомленні САП у телеграм-каналі у вівторок.

За інформацією прокуратури, дії фігуранта кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України (привласнення, розтрата майна та легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом).

“Він став сьомим підозрюваним у рамках справи “Золотого мандарина”. Це стало можливим через припинення імунітету екснардепа, який він мав, будучи родичем судді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ)”, – зазначають у САП.

У прокуратурі уточнюють, що, оскільки напередодні припинення імунітету колишній депутат залишив територію України, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України. “Шістьом іншим підозрюваним у справі вручено змінені повідомлення про підозру”, – інформують у САП.

Згідно з повідомленням, у межах досудового розслідування встановлено, що депутат упродовж 2013-2016 років розробив і реалізував злочинну схему із заволодіння коштами державного бюджету шляхом введення в оману ЄСПЛ стосовно спірних правовідносин між підконтрольним іншим співучасникам підприємством із ознаками фіктивності “Золотой Мандарин Ойл” та ПАТ “Київенерго”.

“У вересні 2013 року представник ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” за вказівкою підозрюваного надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої ПАТ “Київенерго” заборгованості за рішенням суду, яке начебто з 2009 року не виконувалось органами виконавчої служби”, – інформують у САП.

Однак, як зазначають у прокуратурі, з’ясувалося, що до моменту звернення до ЄСПЛ директор “Золотого Мандарина Ойл” уже був звинувачений у шахрайстві з фінансовими ресурсами, а все майно та рахунки підприємства були заарештовані з метою забезпечення виконання зобов’язань за боргами перед державним АТ “Родовід Банк” на суму понад 70 млн грн.

Крім того, від суду було приховано факт, що ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” напередодні звернення до ЄСПЛ відступило права вимоги до ПАТ “Київенерго” на користь іншого підприємства, та отримало за це грошові кошти.

“Надалі колишній нардеп домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору та фактично визнав вину держави за невиконання рішення суду у спорі між двома приватними компаніями, право вимоги за яким ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” було відчужено. На підставі цієї декларації згодом і було перераховано 54,179 млн грн, які були легалізовані через послуги конвертаційних центрів”, – повідомляють у САП.

У повідомленні САП не зазначено ім’я фігуранта-екснардепа, як повідомило агентству джерело в правоохоронних органах, ідеться про Георгія Логвинського.

Джерело: https://t.me/sap_gov_ua/1500