October 23, 2024
Економіка

ФДМ у I півріччі анулював 53 сертифікати оцінювачів нерухомості

Лип 11, 2023

Київ. 10 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Фонд держмайна (ФДМ) України в січні-червні 2023 року анулював 53 сертифікати суб’єктів оціночної діяльності у сфері нерухомості, застосував 133 дисциплінарних рішень до порушників за недобросовісну роботу.

Як повідомила пресслужба ФДМ, через порушення 140 оцінювачам і суб’єктам оціночної діяльності було припинено доступ до Єдиної бази звітів про оцінку. Крім того, за півроку 223 рази було застосовано процедуру рецензування звітів.

“На підставі довідки або звіту про оцінку сплачується податок від продажу нерухомості. Звичайно, є випадки, коли намагаються мінімізувати податки. Такі дії призводять до зловживань у роботі з Єдиною базою – під час оформлення довідки або під час реєстрації звіту про оцінку. Тому ми впроваджуємо системні заходи – досконаліше нормативно-правове регулювання та посилення відповідальності оцінювачів”, – процитовано у пресрелізі слова директорки департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності ФДМ Світлани Булгакової.

Згідно з повідомленням, Фонд розробив зміни до Податкового кодексу для впорядкування роботи Єдиної бази, покликані вдосконалити процеси автоматичної оцінки вартості та порядок реєстрації звітів про оцінку. Документ проходить процедуру узгодження з органами держвлади.

ФДМ також пропонує посилити відповідальність оцінювачів за зловживання під час роботи з Єдиною базою звітів про оцінку, передбачивши можливість відключення порушників від бази.

На сьогодні в Україні сертифіковано понад 13 тис. фахівців з оцінки, зазначає ФДМ.

Згідно з даними Фонду, за шість місяців 2023 року до Єдиної бази було внесено інформацію про 175,6 тис. угод купівлі-продажу, договорів міни та інших операцій із нерухомістю на загальну суму 96,3 млрд грн. Сервісом бази звітів за цей період скористалося понад 763 тис. користувачів.