October 24, 2024
Політика

У Чугуївській ТГ Харківської області відмовилися від повернення до офлайн-навчання з міркувань безпеки

Лип 11, 2023

Харків. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У новому навчальному році в Чугуївській територіальній громаді Харківської області школярі продовжать навчатися онлайн, повернення до традиційної офлайн-освіти наразі небезпечне.

Як повідомляє сайт Чугуївської міськради, таке рішення було одноголосно ухвалено у вівторок на нараді начальника міської військової адміністрації Галини Мінаєвої з директорами навчальних закладів.

“За словами начальника Чугуївської міської військової адміністрації Галини Мінаєвої, таке непросте рішення на сьогодні є єдиним прийнятним, адже життя дітей – це найбільша цінність нашої громади, і ризикувати ним дорослі просто не мають права”, – йдеться в повідомленні.

Рекомендації щодо продовження навчання в режимі онлайн надали керівники районних управлінь Національної поліції та ДСНС. За їхніми словами, жодне укриття не зможе на сьогодні гарантувати безпеку в разі прямого влучання російської ракети.

“До того ж у нашому регіоні вона летить до цілі близько 40 секунд, і за цей час сотні дітей просто фізично не встигнуть сховатися в укриттях”, – ідеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що досвід проведення національного мультипредметного тесту, під час якого лунали повітряні тривоги, свідчить, що на евакуацію навіть невеликої кількості старшокласників потрібен значний час, а з малечею ситуація буде ще складнішою. Прогнозується також, що якість навчання, яке кілька разів на день перериватиметься стресовими евакуаціями, буде вкрай низькою.

Як повідомлялося, 7 липня Рада оборони Харківської області ухвалила рішення дозволити відновлення традиційного офлайн-навчання в регіоні.

“Наголошую, наявність спеціальних укриттів, що відповідають вимогам ДБН, готовність системи оповіщення, визначення шляхів евакуації, створення запасів води та медикаментів, проведення уроків безпеки щодо дій у разі повітряної тривоги – є обовʼязковою вимогою”, – написав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у своєму телеграм-каналі.

Пізніше у пресслужбі Харківської ОВА уточнили, що остаточне рішення щодо відновлення або невідновлення традиційного навчання ухвалюють навчальні заклади та органи місцевого самоврядування, які є засновниками цих закладів.

За інформацією пресслужби ХОВА, наразі в навчальних закладах по всій області 502 укриття, у Харкові 80 найпростіших укриттів у садочках і 131 – у школах. Їх перевірятиме спільна комісія ДСНС та обладміністрації. Крім того, буде передбачено можливість відмови від офлайн-навчання.

Щодо швидкості евакуації дітей у разі оголошення тривоги у пресслужбі наголосили, що проводитимуться тренування.

“Для дітей проводитимуть тренування, щоб відпрацювати процес переміщення в укриття до автоматизму. В укриттях облаштовують класи, щоб діти могли там продовжувати уроки. Такі приклади вже є, зокрема, в Харкові – в обласному ліцеї-інтернаті “Обдарованість” та в Пісочинській громаді”, – зазначили у пресслужбі Харківської ОДА.

Раніше, у серпні 2022 року, Синєгубов мотивував необхідність збереження онлайн-навчання міркуваннями безпеки.

“Час долітання ракети – 30-40 секунд до Харкова і десь 50 секунд – до будь-якої точки нашої області. Мінімальний час, потрібний, щоб спустити дітей у сховища, – це 4-5 хвилин”, – говорив Синєгубов.

Як відомо, у регіоні досі фіксують випадки, коли повітряна тривога оголошується після прильоту ракети.

Джерело: http://chuguev-rada.gov.ua/news/id/12552