October 24, 2024
Економіка

Україна зробить НАТО сильнішим – Зеленський у Вільнюсі

Лип 11, 2023

(доповнена, додано текст після 4-го абзацу)

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна зробить НАТО сильнішим, а НАТО дасть Україні безпеку, заявив президент Володимир Зеленський, виступаючи у Вільнюсі на концерті на підтримку вступу України до Північноатлантичного альянсу.

“Сьогодні я їхав сюди з вірою в рішення, з вірою в партнерів, з вірою в сильне НАТО. У НАТО, яке не сумнівається, яке не втрачає часу і не озирається на будь-якого агресора”, – заявив Зеленський.

При цьому, він додав, що “хотів би, щоб ця віра стала впевненістю в рішеннях, на які Україна заслуговує, яких очікує кожен український воїн, кожен український громадянин, кожна українська мати й кожна українська дитина”.

“І хіба це завелике бажання? НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить НАТО сильнішим”, – наголосив президент.

Глава держави також подякував литовцям за допомогу в обороні та чітку, чесну і сміливу позицію щодо вступу України до НАТО, зазначивши, що “українські прапори на литовських вулицях однозначно доводять, що ми – вже союзники, і Україна захистить і свою, і вашу свободу”.

У рамках виступу Зеленського президенту Литви Гітанасу Науседі, який також був присутній на відкритті концерту, було передано прапор, знятий з танка 10 штурмової бригади “Едельвейс”, що воює під Бахмутом.

“Сьогодні тут, у Вільнюсі, український бойовий прапор із Бахмута. Бахмут – це одна з найбільш визначальних битв за свободу в Європі. Цей наш бойовий прапор із Бахмута означає, що ніколи знову литовцям не доведеться битися проти російських солдатів ані під Вільнюською телевежею, ані в будь-якому іншому місці вашої країни”, – сказав Зеленський.

Цей український прапор, сказав він, “означає, що ніколи знову не буде депортації з країн Балтії до Сибіру. Ніколи знову не буде поділу Польщі та приниження Угорщини. Ніколи знову не буде танків у Празі та зимових воєн проти свободи Фінляндії. Жодних окупацій у Європі більше не буде”.

“Там, у руїнах Бахмута і на полях інших битв в Україні, залишаються розбитими російські загарбницькі амбіції. І не Україна чи хтось інший у нашій Європі, а саме вони, російські загарбницькі амбіції, будуть у руїнах”, – завершив свій виступ президент України.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=WY8sDvZdWEA