October 25, 2024
Економіка

Криза вартості життя підживлює політичні заворушення – індекс політичних ризиків WTW

Лип 12, 2023

Лондон. 12 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Інтенсивність протестів у 2022 році та першому кварталі 2023 року найсильніше корелює зі зростанням цін на енергоносії, сповільненням зростання реальної заробітної плати та часткою заробітної плати, встановлюваної на основі колективних переговорів, свідчить останній звіт про індекс політичних ризиків, опублікований глобальною консультаційною та брокерською фірмою Willis Towers Watson (WTW).

У звіті, оприлюдненому на сайті WTW, зазначено, що 2023 року інтенсивні протести проти підвищення вартості життя найсильніше вдарили по розвинених і багатших ринках, що розвиваються.

Так, у 2022 році на акції протесту проти підвищення вартості життя у 122 країнах і територіях було виділено до трьох мільйонів людино-днів. При цьому наголошується, що протести проти державної політики в сфері енергетики є одними з найважливіших чинників зростання вартості життя в усьому світі.

Аналітики WTW прогнозують можливе збільшення протестів у багатших країнах, що призведе до збільшення матеріальних збитків і переривання бізнесу через соціальні заворушення.

Країни, де колективні переговори є звичайним явищем, зокрема багато країн Західної Європи, найімовірніше, постійно піддаватимуться впливу інтенсивних і економічно витратних протестів, якщо інфляція залишиться високою.

У звіті наводиться набір індексів ризику, згідно з якими найбільш уразливими для протестів проти заробітної плати є Аргентина, Франція, Іспанія та Італія. Водночас аналіз припускає, що 2023 року такі протести можуть стати дедалі інтенсивнішими в країнах із ринком, що формується.

“Міжнародне співтовариство продовжує боротися з кризою вартості життя та її широкими наслідками. У цьому звіті вказується, що зростання цін, особливо на продукти харчування та енергоносії, часто призводить до політичних витрат, включно з частішими прикладами руйнівних громадянських заворушень. Економічний клімат, особливо інфляція, також збільшує кредитний ризик для організацій по всьому світу”, – зазначає глобальний керівник відділу фінансових рішень WTW Еван Фрілі, слова якого наведено в повідомленні.

За словами директора відділу аналізу політичних ризиків WTW Сема Вілкіна, глобалізація призвела до того, що компанії збільшили активи, що розташовані в інших регіонах, і цей звіт допоможе радам директорів виявляти групи ризику та управляти ними.

У повідомленні наголошується, що аналіз проведено на підставі Проєкту даних про місця і події збройних конфліктів (ACLED) і Global Protest Tracker від Фонду Карнегі за міжнародний мир (CEIP).