October 26, 2024
Політика

Столтенберг: Це був історичний саміт НАТО

Лип 12, 2023

Вільнюс. 12 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав історичним саміт організації Північноатлантичного договору.

“Щойно ми завершили історичний саміт НАТО. За останні два дні ми ухвалили історичні рішення, спрямовані на те, щоб адаптувати наш Альянс до майбутнього. Ми погодилися щодо найбільш детального і сильного плану оборони Альянсу з часів холодної війни, зміцнили наші зобов’язання щодо інвестицій в оборону. Ми погодилися привести Україну ближче до Альянсу і посилити підтримку на тривалий час і поглибили наше партнерство по всьому світу”, – озвучив він головні підсумки саміту в середу у Вільнюсі на підсумковій пресконференції.

Столтенберг також повідомив, що щойно головував на інавгураційному засіданні Ради Україна-НАТО. “Відтепер НАТО та Україна зустрічатимуться на Раді, щоб обговорювати та ухвалювати рішення на рівних. Це – значний крок, щоб наблизити Україну до НАТО”, – наголосив генсек.

Він також привітав нові оголошення про подальшу підтримку союзниками. “Україна зараз ближча до НАТО, як ніколи. Союзники знову підтвердили, що Україна буде членом НАТО і погодилися прибрати вимогу ПДЧ”, – вказав Столтенберг на одне з ключових рішень саміту.

Генсек переконаний, що ухвалені на саміті рішення – “це найсильніші меседжі щодо членства України, які коли-небудь зробив Альянс”.

При цьому Столтенберг знову констатував, що “найголовніше, щоб війна закінчилася, тому найголовніше завдання зараз – продовжувати постачати озброєння”.