October 27, 2024
Політика

Всеукраїнська рада церков закликає владу зняти з розгляду законопроєкт про використання медичного канабісу

Лип 13, 2023

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій закликає владу зняти з розгляду законопроєкт №7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, наукових і промислових цілях.

“Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій має низку суттєвих зауважень до способу, в який пропонується здійснити так звану легалізацію в Україні рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. У зв’язку з цим ВРЦіРО просить парламент та уряд зняти з розгляду проєкт закону №7457 від 10.06.2022 року. Закликаємо також президента України не допустити згубних наслідків покрокової легалізації канабіоїдних наркотичних речовин, для чого маніпулятивно використовується теза про їх медичне використання та нібито ефективність у лікуванні посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни”, – ідеться в заяві Ради церков.

В організації вважають, що всім, хто дискутує навколо проблеми канабісу, варто усвідомлювати, що “це наркотична речовина, вживання якої становить ті самі ризики, що і вживання інших наркотичних речовин”, а надання препаратам канабісу медичного статусу “не перетворює наркотичний препарат на безпечні ліки”.

У Раді церков заявляють, що легалізація використання канабісу в Україні створить хибне уявлення, насамперед у підлітків і молоді, про нібито безпечність і законність вживання канабісу як “медичного препарату”.

"Для нас стає очевидним, що конкретний законопроєкт №7457 спрямований не на створення додаткових можливостей для лікування тяжкохворих пацієнтів, а на легалізацію вирощування сировини конопель, яка містить наркотичну речовину, її переробки та реалізації в Україні. Відтак, цей законопроєкт – переважно про бізнес на наркотиках, а не про медицину та турботу про постраждалих від війни", – йдеться в заяві.

У разі ухвалення законопроєкту парламентом Рада церков просить президента застосувати до нього право вето.