October 28, 2024
Політика

Співробітника ФСБ, який створив агентурну мережу в Україні, засуджено до 15 років в'язниці заочно

Лип 13, 2023

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – За матеріалами Служби безпеки України суд засудив до 15 років позбавлення волі заочно співробітника ФСБ РФ, який створив агентурну мережу в Україні.

“Завдяки доказовій базі Служби безпеки вдалося засудити російського шпигуна, який, перебуваючи в РФ, створив агентурну мережу в Україні. Зловмисником є кадровий співробітник управління ФСБ у Красноярському краї Іванченко Олександр Юрійович”, – ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в четвер.

У СБУ наголошують, що співробітник ФСБ готував теракти проти Сил оборони та збирав інформацію з прифронтових регіонів України, робив це через кількох агентів, яких курирував особисто.

“Так, у 2017 році Олександр Іванченко завербував киянина і після декількох “тестових” завдань “законсервував” його. На початку повномасштабного вторгнення РФ співробітник ФСБ “активував” свого агента і дав йому вказівку прибути до Чернівецької області”, – інформують у СБУ.

Згідно з повідомленням, агент мав встановити та передати агресору локації залізничних вузлів і логістичних складів, які задіяні для тимчасового базування і перекидання українських військ на фронт. Розвіддані були потрібні окупантам для вчинення серії вибухів на інфраструктурних об’єктах Буковини.

Служба безпеки спрацювала на випередження і затримала ворожого агента на початку цього року.

Крім того, як повідомляють у СБУ, співробітник ФСБ збирав інформацію з прифронтових районів України. “Особливо цікавили його точні координати місць дислокації підрозділів Служби безпеки та окремого полку спеціального призначення “Азов”, – наголошується в повідомленні.

“СБУ заблокувала всі спроби російського шпигуна отримати потрібну йому інформацію”, – наголошують у СБУ.

На підставі зібраних доказів суд визнав співробітника ФСБ РФ винним за ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство) і призначив 15 років позбавлення волі.

Оскільки фігурант переховується на території РФ, тривають комплексні заходи щодо його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Джерело: https://t.me/SBUkr/8957