October 24, 2024

Агроекспорт України в серпні порівняно з липнем збільшився на 9,5%, черги на кордонах зростають – аналітики

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна в серпні 2023 року наростила експорт агропродукції до 3,71 млн тонн, що на 9,5%, або на 322 тис. тонн вище липневих показників, повідомило інформаційно-аналітичне агентство “Украгроконсалт”.

“Збільшення обсягів відбулося за рахунок рекордного експорту через дунайські порти України та інтенсифікації відправок залізничним транспортом через західні прикордонні переходи. Після збору врожаю в серпні експортували 670 тис. тонн ріпаку, порівняно з 624 тис. тонн у серпні 2022 року. Безпосередньо зерна на експорт відправлено 2,25 млн тонн”, – зазначили аналітики.

Згідно з повідомленням, у серпні поточного року частка сухопутного експорту в загальному експорті досягла 31,6%, що є найвищим показником за останні 12 місяців. Обсяг перевезення агропродукції автотранспортом становить 259 тис. тонн і зріс до максимального рівня за останні п’ять місяців. Попит на перевезення ріпаку в ЄС дещо вплинув на вартість транспортування.

Аналітики відзначили активізацію в серпні порівняно з липнем на 25% перевезень агропродукції залізницею, якою було експортовано 913 тис. тонн агропродукції. Однак ці показники залишаються нижчими, ніж у серпні 2022 року, коли вони становили 955 тис. тонн.

Аналітики також констатували з посиланням на АТ “Укрзалізниця”, що середньодобове передання зернових вантажів у серпні становило 463 вагони на добу, і нагадали, що до запровадження ЄС обмежувальних заходів цей показник коливався в діапазоні – 580-660 вагонів на добу.

“Експорт залізницею через західні прикордонні переходи активізувався, що позначилося на зростанні черг вагонів на деяких ділянках”, – констатували в “Украгроконсалті”.

Джерело: https://ukragroconsult.com/news/ukrayina-vidnovlennya-tempiv-eksportu-agroprodukcziyi-u-serpni/