October 18, 2024

AmCham закликає Кабмін і Раду продовжити можливість митного оформлення товарів без їхнього пред'явлення

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американська торговельна палата (AmCham) в Україні закликала Верховну Раду і Кабінет Міністрів розглянути і підтримати надані компаніями-членами пропозиції щодо внесення змін до Митного кодексу України і продовжити можливість митного оформлення товарів без їх пред’явлення митниці після 7 листопада 2023 року.

“… для забезпечення умов безперебійного та своєчасного митного оформлення”, – аргументує AmCham своє прохання в заяві, переданій агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок.

Як повідомлялося, з 7 листопада 2023 року втратять чинність норми, що передбачають можливість митного оформлення товарів без їх пред’явлення митниці оформлення. Право на такі спрощення отримають лише компанії зі статусом авторизованого економічного оператора (АЕО), яких в Україні сьогодні менше десятка.

Експерти компаній-членів AmCham вважають, що скасування дії спрощень, таких як декларація “ЕА” (дає змогу завершувати митне оформлення, не доставляючи товар на митницю) і “експорт без термінала”, призведе винятково до збільшення фінансових та адміністративних витрат бізнесу й утворення черг на митних терміналах (особливо в західних регіонах країни). Іншими наслідками буде збільшення ризиків безпеки у зв’язку зі скупченнями вантажів, а також зайве навантаження на інспекторів митниці, вважають в асоціації.

Як зазначається в заяві, можливості отримувати і відправляти товари, не заїжджаючи на приватний митний термінал, дала змогу бізнесу знизити негативну дію низки чинників в умовах воєнного часу, зокрема: ризиків безпеки, перерв у роботі митниці та контролювальних органів під час повітряних тривог, переорієнтації товарних потоків/релокації бізнесу і блекаутів.

“На жаль, практично всі перераховані вище негативні чинники з великою часткою ймовірності можуть зберегтися і після 07.11.2023 р., коли національні митні спрощення припинять діяти, а кількість українських підприємств, які отримали нові митні спрощення європейського зразка (або вже подали заяву на їх отримання), продовжує залишатися вкрай незначною”, – підсумували в палаті.

У Європейській бізнес асоціації раніше також наголошували на значних складнощах, які виникнуть із 7 листопада після скасування імпортних декларацій типу “ЕА”. Також в асоціації звернули увагу на необхідність створення в кожному регіоні додаткових зон митного контролю на територіях, які є державною власністю для забезпечення безоплатного митного контролю, оскільки наявна інфраструктура не розрахована на значне збільшення кількості вантажних автомобілів, які одночасно перебувають у відповідних зонах.