October 17, 2024

Apple збереже доступ до ключової для своїх пристроїв технології Arm після 2040 року

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американська Apple Inc. після 2040 року збереже доступ до архітектури Arm, яка використовується в iPhone і Mac, ідеться в повідомленні однойменного британського чипмейкера, який розробив її, на сайті Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США.

Arm, що належить японській SoftBank Group, повідомила про укладення з американською компанією відповідної довгострокової угоди, яка надасть їй змогу продовжити “давні відносини співпраці з Apple”.

Apple була одним з учасників спільного підприємства, у вигляді якого створювалася Arm у 1990 році.

Архітектуру Arm використовують практично у всіх чипах смартфонів, включно з процесорами Apple серії A, що використовуються в iPhone, зазначає телеканал CNBC.

З моменту заснування Arm її клієнти поставили на ринок 250 млрд чипів на її архітектурі, йдеться в повідомленні британської компанії.

Вибухове зростання бізнесу Arm почалося з виходом першого iPhone у 2007 році, вказує CNBC. Виробники смартфонів потребували чипів, які споживають менше енергії, особливо порівняно з мікросхемами на базі архітектури x86, яка використовується в чипах Intel Corp. і Advanced Micro Devices (AMD) для серверів і персональних комп’ютерів.

Такі фірми, як Apple, надають перевагу архітектурі Arm зокрема тому, що це не технологія конкурента, пояснює телеканал.

Раніше цього тижня стало відомо, що Arm планує запропонувати свої американські депозитарні акції (ADS) в рамках первинного розміщення на біржі Nasdaq за ціною $47-51 за штуку, що дасть змогу SoftBank залучити до $4,87 млрд. Капіталізація Arm може становити до $52,33 млрд, а її IPO в такому разі стане найбільшим у техсекторі цього року.

Якірні інвестори, включно з Apple, Nvidia Corp., Intel, TSMC і Google, що входить до Alphabet Inc., заявили про плани купити ADS на суму до $735 млн.

Ринок побоювався, що зміни в корпоративній структурі Arm можуть змусити частину її клієнтів звернути увагу на технологічні рішення інших компаній. Однак завдяки угоді з Apple стає зрозуміло, що щонайменше один із головних партнерів британської фірми використовуватиме її технологію ще протягом багатьох років.

Багато в чому через питання доступу до технологій Arm регулятори на початку минулого року заблокували її купівлю компанією Nvidia, після чого було прийнято рішення про проведення IPO.

У 1998-2016 рр. папери Arm вже торгувалися в Лондоні і на біржі Nasdaq.