October 28, 2024

Бельгійський регулятор перевірить iPhone 12 щодо небезпеки для здоров'я

Вер 14, 2023

Брюссель. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій (IBPT-BIPT) оцінить небезпеку iPhone 12 для здоров’я після припинення продажу смартфона у Франції через підвищений рівень випромінювання, повідомляє BBC.

Двома днями раніше Національне агентство з частот Франції (ANFR) під час тестів виявило у цієї моделі перевищення межі питомого коефіцієнта поглинання – показника, який використовується для вимірювання шкідливого впливу різних пристроїв, зокрема мобільних телефонів, на людину.

Зі свого боку виробник смартфона, американська компанія Apple Inc., не погодився з висновками ANFR, заявивши, що випущений 2020 року iPhone 12 було сертифіковано безліччю міжнародних організацій як такий, що відповідає нормам випромінювання.

На цьому тлі держсекретар Бельгії Матьє Мішель звернувся до місцевого регулятора з проханням вивчити можливі ризики від смартфона цієї моделі для здоров’я власників. Крім того, він також доручив IBPT-BIPT пізніше провести тестування решти такої продукції Apple та інших виробників.

Приклад Франції може стати орієнтиром для Європи загалом, зазначили в німецькому наглядовому органі BNetzA, додавши, що підтримують контакти із французьким ANFR у зв’язку з поточною ситуацією.

Профільний нідерландський регулятор RDI також вивчає це питання і розраховує отримати коментарі від Apple, а в Іспанії асоціація споживачів OCU закликала владу призупинити продаж iPhone 12.

Галузеві експерти вважають, що здоров’ю власників смартфона ніщо не загрожує, оскільки наявні нормативи випромінювання встановлені на значно нижчому рівні, ніж той, що становить небезпеку для людини.

Минулого фінансового року виторг Apple на європейському ринку, другому за величиною після Північної та Південної Америки, становив близько $95 млрд, водночас загальна кількість проданих у Європі смартфонів компанії перевищила 50 млн штук.

Акції Apple додають у ціні 0,7% під час торгів у четвер. З початку поточного року їхня вартість збільшилася на 34,6%, тоді як індекс Nasdaq Composite за той самий період зріс на 32,4%.