October 24, 2024

Бундесбанк має намір скоротити близько 5% робочих місць у рамках плану з модернізації

Вер 25, 2023

Франкфурт. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Центробанк Німеччини планує скоротити майже 5% робочих місць у найближчі роки в рамках процесу модернізації, повідомляє Financial Times.

Скорочення відбудеться за рахунок відмови від заповнення низки вакантних місць, які будуть звільнятися протягом наступних чотирьох років мірою виходу на пенсію частини співробітників.

План з модернізації Бундесбанку розробили консультанти з американської компанії Boston Consulting Group (BCG), яких запросив нинішній глава ЦБ Йоахім Нагель після призначення на посаду минулого року.

Проєкт, що дістав назву “Wandel” (у перекладі з німецької – “зміна”), спрямований на перетворення ЦБ на перспективну і гнучку цифрову організацію, яка має оперативно реагувати на складні мінливі виклики, заявили в Бундесбанку.

Джерела FT називають причиною модернізації зростання збитків ЦБ, спричинених, зокрема, підвищенням базової відсоткової ставки, які, за словами представників Бундесбанку, найближчими роками можуть призвести до витрачання понад 20 млрд євро резервів і капіталу. У червні Федеральна рахункова палата Німеччини попередила, що центробанку може знадобитися фінансова підтримка держави.

У самому Бундесбанку заперечують, що запрошення консультантів BCG якимось чином пов’язане зі зростанням збитків, пояснюючи відповідне рішення необхідністю оптимізувати процеси, створити сучасне робоче середовище і зберегти ключову роль ЦБ у банківському регулюванні та фінансовому нагляді.

Проти плану BCG з модернізації активно виступає майже половина співробітників регіональних відділень регулятора, йдеться в матеріалі FT з посиланням на анонімні джерела. Співрозмовники видання зазначають, що далеко не всі консультанти компанії достатньо компетентні і мають правильне уявлення про принципи роботи центробанку.

Водночас деякі співробітники ЦБ вважають, що зміни необхідні, оскільки для поточної діяльності Бундесбанку характерні застарілі практики і надмірна бюрократизація.