October 17, 2024

Ціни на житло в Британії в III кв. знизилися в усіх регіонах країни вперше з 2009 р.

Жов 2, 2023

Лондон. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на житлову нерухомість у Великій Британії в липні-вересні знизилися у всіх регіонах країни вперше з 2009 року, зазначається у звіті британського іпотечного товариства Nationwide Building Society.

Середня вартість житла в третьому кварталі 2023 року була на 4,7% нижчою, ніж роком раніше.

Найсуттєвіше падіння спостерігається на південному заході Англії (-6,3%), зазначає Nationwide. В Уельсі, Східному Мідленді та низці інших регіонів ціни на житло знизилися більш ніж на 5%. У Лондоні вони опустилися на 3,9%.

Найслабші темпи зниження – 1,8% – відзначено в Північній Ірландії.

“Така картина не дивна, враховуючи дедалі більше погіршення доступності житла”, – заявив головний економіст Nationwide Роберт Гарднер.

За його словами, людині із середньою зарплатою, яка купує житло вперше з 20%-вим початковим внеском, доведеться витрачати близько 38% доходу на виплати за іпотекою за середнього показника за довгостроковий період у 29%.

Минулого тижня Банк Англії повідомив, що кількість схвалених іпотечних кредитів у серпні досягла мінімуму за шість місяців, а середня ставка, під яку видають іпотеку, зросла до максимуму з 2008 року, зазначає газета Financial Times.

У вересні ціни на житло в Британії впали на 5,3% у річному вираженні, як і місяцем раніше. Темпи зниження є максимальними з липня 2009 року.