October 18, 2024

"Дочки" KSG Agro випускають дебютні облігації в гривні та доларах під 25% і 7% сумарно на еквівалент $6 млн

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Номінальна ставка за дебютними випусками облігацій дочірніх компаній агрохолдингу KSG Agro – ТОВ “КСГ “Дніпро” і ТОВ “Стронг-Інвест” – становитиме 7% річних для валютних паперів із погашенням за 1,5 року та 25% річних – на перший рік обігу п’ятирічних гривневих паперів, повідомив анддеррайтер випусків ТАСкомбанк.

“За облігаціями в гривні передбачена щорічна оферта (можливість дострокового викупу)”, – зазначив банк.

Він уточнив, що кожен емітент випускає по дві серії облігацій: у доларах на $1,5 млн і в гривні на 55 млн грн. Усі випуски – закриті, незабезпечені.

За даними ТАСкомбанку, укладення перших договорів з інвесторами заплановано вже найближчим часом.

Як зазначав раніше KSG Agro на Варшавській фондовій біржі, облігації пропонуватимуться низці приватних інвесторів у два раунди: облігації серії “А” – у вересні-жовтні, серії “B” – у листопаді-грудні 2023 року.

Зазначається, що метою емісії ТОВ “КСГ “Дніпро” є “залучення додаткових ресурсів для реалізації проєкту закупівлі агропромислової техніки для посіву зернових”.

“Закупівля цієї техніки надасть змогу підвищити показник врожайності, знизити витрати на ремонт унаслідок заміни старої техніки новою. А також скоротити час простою техніки через поточні та капітальні ремонти, підвищити якість обробітку ґрунтів, що призведе до зменшення їхнього зношення, та мінімізувати витрати на експлуатацію техніки”, – зазначив андеррайтер.

Для ТОВ “Стронг-Інвест” головною метою випуску облігацій виступає залучення додаткового фінансування для реалізації проєкту із реконструкції та ремонту промислових приміщень і закупівлі свинячого поголів’я.

Як наголосили в ТАСкомбанку, передбачається, що після державної реєстрації результатів емісії облігації можна буде придбати як на біржовому, так і на позабіржовому ринках.

Як повідомлялося, агрохолдинг KSG Agro в першому півріччі 2023 року отримав $1,04 млн чистого прибутку, що на 21,2% більше, ніж за аналогічний період 2022 року. Його EBITDA скоротилася на 27% – до $1,61 млн, тоді як виторг зріс на 23% – до $7,41 млн.

За даними агрохолдингу, він входить до п’ятірки найкращих виробників свинини в Україні. Обидві компанії-емітенти облігацій є його 100-відсотковими “дочками”.

У звіті за перше півріччя цього року KSG Agro нагадав, що в березні 2022 року отримав два транші додаткового фінансування від ТАСкомбанку, основного кредитора групи, на 40 млн грн і 60 млн грн відповідно (загальний еквівалент $3,4 млн). Ці кошти використовувалися для передоплати основних виробничих витрат (добрива, паливо, компоненти кормів і заробітна плата), а також для фінансування військового резерву основних виробничих матеріалів.

У грудні 2022 року KSG Agro погодив нові умови кредитування з ТАСкомбанком, які краще відображають потреби групи у фінансуванні у воєнний час і які набули чинності з першого кварталу 2023 року. Зазначалося, що протягом року група планує поступово погашати наявні кредити ТАСкомбанку для отримання нових траншів, які нададуть змогу скористатися цими новими умовами. За новими умовами, встановлений загальний кредитний ліміт за кредитами ТАСкомбанку залишається на рівні 450 млн грн, відсоткові ставки за траншами в гривні обмежені 30% річних і допускають часткову компенсацію ставки за державними програмами, а відсоткові ставки за траншами в доларах США і євро зафіксовані під 9% річних. Основну частину суми кредиту буде погашено в грудні 2025 року, тоді як, згідно з попередніми умовами, до кінця 2023 року вже підлягало погашенню загалом $9,568 млн.

За даними на кінець березня цього року, борг KSG Agro перед ТАСкомбанком за гривневим кредитом становив еквівалент $7,053 млн, за доларовим – $4,054 млн, тоді як роком раніше борг був у гривні еквівалентом – $12,246 млн.

Джерело: https://www.facebook.com/tascombank/posts/pfbid02mufus8FUasr2zMJbZ6nvag85Hzb3nh2KDSEUeYzDv51Uc1TnxHS4ucyYdPtzpT9xl