October 21, 2024

Долар США зміцнюється до основних валют на конфлікті Ізраїлю та ХАМАС

Жов 10, 2023

Нью-Йорк. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Долар США зміцнюється до основних світових валют на торгах у вівторок, інвестори оцінюють заяви представників Федеральної резервної системи (ФРС) США і події на Близькому Сході.

Розрахований ICE індекс, що показує динаміку долара щодо шести валют (євро, швейцарський франк, єна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), додає 0,06%, ширший WSJ Dollar Index – 0,09%.

Підтримку американській валюті надає зростання попиту на активи “тихої гавані” у зв’язку із загостренням палестинсько-ізраїльського конфлікту, зазначає Trading Economics.

Ізраїль продовжив атакувати об’єкти в Секторі Гази в ніч на вівторок, повідомила газета The Times of Israel. Загалом із суботи збройні сили країни вразили 1 707 цілей у Газі, включно з 475 ракетними системами, 73 командними центрами, 23 об’єктами стратегічної інфраструктури та 22 підземними цілями.

Водночас, як передає Al Jazeera, палестинське радикальне збройне угруповання “Бригади мучеників Аль-Акси” заявило, що його бійці ведуть бої з ізраїльськими військами в контрольованих ізраїльтянами Дженіні та Наблусі на Західному березі річки Йордан.

Водночас трейдери розцінили свіжі висловлювання президента Федерального резервного банку (ФРБ) Далласа Лорі Логан як вказівку на те, що різке зростання прибутковості американських держоблігацій може означати зниження необхідності подальшого підвищення ставок ФРС, пише MarketWatch.

За словами Логан, якщо ставки “залишатимуться вищими через підвищені премії за терміновість, необхідність підвищення ставки за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) може знизитися. Однак Федеральному комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), можливо, доведеться вжити додаткових заходів відповідно до тієї міри, якою зростання довгострокових процентних ставок зумовлене станом економіки”.

Водночас заступник голови Федрезерву Філіп Джефферсон сказав, що зліт прибутковості довгострокових інструментів міг бути результатом того, що інвестори вважають набрані економікою темпи сильнішими за ті, що передбачалися раніше, і подумали, що ФРС доведеться тримати ставки на підвищеному рівні довший термін.

“Дивлячись уперед, я буду, як і раніше, пам’ятати про погіршення фінансової кон’юнктури у зв’язку зі зростанням прибутковості облігацій і враховувати це під час оцінки майбутньої траєкторії [грошово-кредитної] політики, – зазначив Джефферсон. – Під час оцінки економічних перспектив і супутніх ризиків, а також визначення правильного курсу подальшої політики я буду брати до уваги розвиток подій на фінансових ринках поряд з усією сукупністю даних, що надходять”.

Пара євро/долар за даними на 9:18 кч у вівторок торгується на рівні $1,0559 порівняно з $1,0569 на закриття попередньої сесії.

Курс фунта до долара становить $1,2219 порівняно з $1,2237 за підсумками попередніх торгів.

Вартість американської валюти щодо єни становить 148,64 єни проти 148,51 єни на закриття ринку в понеділок.

Курс долара до юаня піднявся до 7,2945 юаня проти 7,2919 юаня на закриття попередньої сесії.