October 20, 2024

Франція розпочала виведення свого військового контингенту з Нігеру – ТБ

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Нігері у вівторок розпочалася операція з виведення з країни французьких військовослужбовців, повідомив телеканал France 24.

Французький військовий контингент залишає Нігер на вимогу путчистського режиму, який прийшов до влади 26 липня.

Наприкінці вересня президент Еммануель Макрон розпорядився, щоб майже 1,5 тис. французьких військових, розміщених у Нігері, залишили цю африканську країну до кінця року.

Напередодні нігерівський режим повідомив, що графік виведення контингенту Франції з Нігеру був узгоджений обома сторонами.

Частина бійців президентської гвардії Нігеру виступила 26 липня проти глави держави Мохамеда Базума, якого усунули від влади. Генштаб ЗС Нігеру підтримав бійців, які влаштували заколот. Новим лідером було оголошено генерала Абдурахмана Тчіані.

Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС), Євросоюз, Франція, низка інших країн засудили військовий переворот і зажадали звільнити Базума і відновити його на посаді президента.

На тлі кризи в Нігері різко загострилися відносини Ніамея з Парижем. Посол Франції був оголошений “персона нон ґрата” і 27 вересня залишив Нігер після кількох тижнів опору цьому рішенню військової влади, яке французька сторона розцінила як незаконне. Крім того, було висунуто вимогу, щоб французький військовий контингент залишив країну.