October 20, 2024

Глава Нацполіції: Вилучаємо зброї в рази більше, ніж у мирний час, зокрема й на блокпостах

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна поліція України під час війни в рази більше вилучає зброї, ніж у мирний час, потрібен закон про облік зброї в Україні, зазначає глава Національної поліції України Іван Вигівський.

“Щодо зброї інтенсивно працюємо. Вилучається в рази більше, ніж у мирний час. Вилучаємо на блокпостах, у схронах, у рамках оперативних закупок. Їх ми провели 588 за тільки цей рік, 4 тис. одиниць зброї вилучили. Загалом це понад 1,5 млн набоїв, більше ніж 13 тис. гранат, 2 тонни вибухових речовин, 14 тис. боєприпасів”, – розповів Вигівський в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Також глава Нацполіції повідомив, що наразі в Україні залишилося понад 300 блокпостів. “Постійно вилучаємо там зброю, зокрема трофейну”, – додав він.

“Розуміємо, що сьогодні у громадян є зброя, яку видали їм на початку війни, і трофейна. Всі її зберігають, бо не розуміють, коли закінчиться війна”, – сказав глава Нацполіції.

У цьому контексті він наголосив на необхідності обліку зброї в Україні – ухвалення відповідного законопроєкту Верховною Радою.

“Законопроєкт про облік зброї ми рухаємо: щоб громадяни принесли зброю, ми її облікували та віддали назад людям до кінця війни. Після закінчення воєнного стану протягом 90 діб громадяни повинні будуть здати її. Поки що цей законопроєкт у парламенті на другому читанні”, – пояснив він.

Загалом, за словами очільника Нацполіції, українське суспільство сьогодні через зрозумілі причини хоче володіти зброєю і почуватися більш захищеним.

“Але має з’явитися культура поводження зі зброєю. Можливо, спочатку потрібно буде дозволити володіння зброєю тим, хто вже має певний досвід та історію – хто володів мисливською або травматичною зброєю і не порушував правила принаймні п’ять років. Можливо, встановити якийсь період у три-п’ять років і дозволити спочатку купувати гладкоствольну і травматичну зброю. Щоб людина довела, що виконує всі норми закону. І тоді вже можна дозволяти їй вогнепальну короткоствольну зброю”, – висловив думку Вигівський.

Загалом, як зазначив голова Нацполіції, на сьогодні він проти носіння короткоствольної вогнепальної зброї на вулицях.

“Щодо зброї для захисту будинку – то ті, хто знається, розуміють, що краще тримати у приміщенні помпову рушницю – вона буде ефективнішою для самозахисту, ніж пістолет”, – додав Вигівський.

Повний текст інтерв’ю з главою Нацполіції буде оприлюднено на сайті агентства “Інтерфакс-Україна”.