October 17, 2024

Гонконгівська фондова біржа з липня перестане зупиняти торги на час буревіїв

Гру 1, 2023

Гонконг. 1 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Гонконгівська фондова біржа планує з липня 2024 року відмовитися від практики припинення торгів на час несприятливих погодних умов.

Як повідомив оператор біржі Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), тепер торгова сесія (включно з торгівлею деривативами і Stock Connect, яка пов’язує гонконгівський майданчик з біржами Шанхая і Шеньчженя), а також лістинги відбуватимуться у звичайному режимі за будь-яких погодних ситуацій.

“Якщо Гонконг припиняє торгівлю через погану погоду, не лише наш місцевий ринок, а й міжнародні інвестори, а також інвестори з материкового Китаю обмежуються в доступі до своїх ринків”, – заявив один із головних фінансових директорів HKEX Вілфред Ю. У зв’язку з цим, зазначив він, треба вдосконалити торговельну систему, “щоб залучити додатковий капітал на ринок Гонконгу”.

Гонконг виділяється серед світових фінансових центрів своєю вразливістю до екстремальних погодних умов, зазначає агентство Bloomberg. Щорічно в радіусі 500 км від Гонконгу відбувається в середньому шість тайфунів. За словами Ю, через погану погоду цього року фондова біржа закривалася чотири рази, унаслідок чого загальна кількість призупинень торгів із 2018 року сягнула одинадцяти разів.

Банки країни теж зазвичай закриваються, коли місцева метеослужба попереджає про тайфун або зливи, що насуваються. HKEX заявила, що домовилася з банківською галуззю про те, що відповідні банківські послуги будуть доступні для забезпечення торговельної та клірингової діяльності, а також грошових переказів.

При цьому в дні екстремально поганої погоди всі операції будуть виконуватися віддалено, йдеться в повідомленні HKEX.